DELA
Foto: Joakim Holmström/ArkivREPRIS? I fjol slog Åland United HJK med 3-1 på hemmaplan. Årets lag är dock till stora delar ett annat. I våras vann United borta mot HJK med uddamålet.

Måstematch för United

FOTBOLL. Nio poäng bakom ligasuveränen PK-35.

Ska Åland United kunna hålla liv i guldstriden ända in i höst vet laget vad som krävs på lördag.

– Vi måste vinna mot HJK, så är det bara, säger tränaren Gary Williams.
Ligatvåan Åland United tar på lördag emot sexan HJK på WHA. Det skiljer åtta poäng lagen emellan, men ett än viktigare riktmärke för Åland United är det uppåt i tabellen dit det skiljer nio poäng till ännu obesegrade PK-35.

United har visserligen en match mindre spelad än Vandalaget, och det återstår nio omgångar innan damligan summeras. Men ska ÅU kunna vara ett reelt hot i guldstriden mot PK-35 har laget inte råd att tappa poäng mot ett lag som HJK.

Tufft spelschema

– Så är det, vi bara måste vinna en sån här match, säger ÅU-tränaren Gary Williams.

– Även om vi gör det är PK en bit bort, sex poäng före oss. Vi har ett möte med dem kvar i slutspelet och sen får vi förlita oss på att andra lag slår dem. Det är långtifrån över än, men jag tror att det kommer att bli svårt. Det kommer att krävas mycket av oss.

Åland United ska dessutom möta ligatrean Pallokissat och ett medaljjagande Ilves innan grundserien övergår i slutspel vid månadsskiftet augusti/september dit de sex främsta ligalagen kvalificerar sig.

– Men att vi ens är tvåa i ligan så här pass långt in i säsongen, med ett till stora delar nytt lag, är helt fantastiskt. PK-35, Honka och Pallokissat var huvudfavoriterna inför årets liga. Vi har byggt om och är på vår första säsong i ett projekt som sträcker sig över tid, säger Williams.

Jones tillbaka

Bortamötet med HJK i maj blev ett drama där ÅU vann med 1–0 efter att ha avgjort sent genom Cynthia Uwak.

– Vi vann tack vare vårt disciplinerade försvarsspel och det krävs samma hårda jobb nu. Och så behöver våra offensiva spelare göra bra matcher framåt. Cynthia är ligans mest effektiva spelare (17 mål), och så hoppas vi att Maegan (Kelly) kan få det att lossna. Hon gör bra saker på träning men har gjort för få mål hittills (4), säger Gary Williams som får tillbaka Chloe Jones (Englandsbesök i veckan) och Cyntia Uwak (som vilade i ÅM-finalen mot IFK i onsdags) mot HJK.

– Så vi har åtminstone två utespelare på bänken, avslutar Williams.