DELA

”Måste se till att spelarna mår bra”

FOTBOLL. Förnedrade i ligacupen och en skadelista som för tankarna till en vårdcentral snarare än ett fotbollslag.
Hur mår egentligen IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski?
– Bara bra, jag har varit i den här situationen förr, säger han.
Den som vill leta efter grönvitt huvudbry behöver inte söka med ljus och lykta denna nådens vår 2013.
Resultatraden för IFK Mariehamn i ligacupen talar sitt tydliga språk:
* IFK-MYPA 0–1
* IFK-Honka 2–3
* IFK-Honka 3–4
* IFK-MYPA 0–1
* IFK-HJK 0–6
Men det värsta med de fem raka förlusterna – och 5–15 i målskillnad – är att de inte är det värsta: skadorna på en redan tunn trupp (18 kontrakterade spelare) är tio till antalet efter ”tillskotten” Erik Lundberg och Pekka Lagerblom efter HJK-matchen i onsdags.
Så, ja, Nyan tycker frågan är berättigad: hur mår egentligen Pekka Lyyski?
– Jag mår bra. Har man gått igenom liknande situationer tidigare och lyckats hålla humöret uppe då kan man göra det igen. Sånt här hör till fotbollen. Och jag ser det som min största uppgift att se till att dom runt omkring mig mår bra; spelarna och resten av ledarstaben.
Finns det ingenting som oroar?
– Inte resultatmässigt. Jag var med om att förlora med 5–0 mot Inter i ligacupen i fjol och vi fick ändå en fin säsong. Och inom IFK har vi den inställningen att ligacupen är mer som en träningsturnering och ett utmärkt tillfälle att låta yngre och oerfarna spelare få chansen mot ligamotstånd.
Men alla skadorna måste väl ändå vara en källa till oro?
– Så är det ju, absolut. Alla skadade spelare är betydligt mer oroväckande än resultatraden, och det är bara att hoppas att de snart är tillbaka i full träning.
Stör ligacupen ert försäsongsupplägg? Ni ska både bygga upp fysiken inför en lång säsong och samtidigt matcha tätt mot kvalitetsmotstånd.
– Nej, jag tycker ligacupen är ett bra sätt att få matcher mot bra motstånd. Träningsmatcher måste man spela i januari och februari ändå, och att dom kommer i form av ligacupen ser jag inte som ett problem. Dessutom har skadorna varit av sån natur att jag inte kan koppla dom till sättet vi tränar på.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax