DELA

Massivt intresse för skolkamp

FRIIDROTT. Dagens skolmästerskap på WHA lockar 427 deltagare.
Det stora trycket ger arrangörerna angenäma problem när de ska få ihop tidsschemat för löpgrenarna.
– De som sköter starterna hinner knappt gå och hämta kaffe, säger funktionären Claes Hellström.
I dag fylls Wiklöf Holding Arena av alltifrån lågstadiebarn till gymnasieungdomar från i stort sett hela Åland när årets skolmästerskap i friidrott avgörs.
Deltagarna, 427 till antalet, gör 704 starter (de kan vara med i högst två grenar). Särskilt stort har trycket varit på löpgrenarna där det förmodligen blir 63 heat.
Det är egentligen fler än vad arenan klarar av, och friidrottseldsjälen Claes Hellström har tudelade känslor inför dagen.
– Vi har satt ett tidsprogram så att landsortsbussarna ska vara där till klockan 14 och då ska lågstadiet vara klara. Det är lite trist att ungarna inte får njuta mer. På den här tävlingen brukar man ha möjlighet att kolla om det finns några begåvningar, men det hinner man inte nu, säger han och fortsätter:
– Fördelarna är att det är många som vill prova på och då kanske en del vill fortsätta. Det har blivit lite mer drag i friidrotten i Eckerö och Finström och Mariehamn, sedan det började här på nytt. Det är stora grupper av yngre och det är positivt.


Lättare på våren
Tidigare har skolmästerskapen arrangerats på hösten. Men nu blir det återigen på våren.
– Om man vill fortsätta tävla är det mycket enklare att ha det på våren. På hösten är allting dött och det kanske inte är så kul att sätta i gång med tung träning då.
Det är Ålands idrottsdistrikt (ÅID) som anordnar tävlingen. Men eftersom den avgörs på dagtid kan föreningen inte bidra med tillräckligt många funktionärer och därför kommer lärare att hjälpa till med arrangemanget.
– De som sköter starterna har det tuffaste jobbet. De hinner knappt gå och hämta kaffe, säger Claes Hellström, som kommer att ha hand om tidtagningen.

Totte Vesterlund