DELA
Foto: Stefan ÖhbergPhilip Mantilla.

Mantilla är IFK:s allt i allo

FOTBOLL. Värvad som mittback, men omskolad till innermittfältare under försäsongen.

När Philip Mantilla gjorde WHA-debut i ligasammanhang fick han spela högerback.

– Det viktiga för mig är att få speltid, inte var jag spelar, säger han.
Att Philip Mantilla är en allsidig fotbollsspelare kommer väl till pass i IFK Mariehamn.

Han värvades som mittback, skolades om till central mittfältare på försäsongen och spelade bredvid Duarte Tammilehto i premiären borta mot Jaro. Men när IFK tog emot Helsingfors IFK i hemmapremiären i Veikkausligan i går tog stockholmaren plats till höger i backlinjen.

– Vi har lite problem med skador och då får jag ta det jobbet, säger Philip Mantilla.

HIFK:s kvitteringsmål kom till på 21-åringens kant när bollen nådde Esa Terävä som kyligt rullade in 1–1 bakom Otso Virtanen.

– Jag hann inte ikapp honom. Det är lite det som är grejen när vi spelar med ytterbackarna så högt upp, då måste andra täcka upp. Samtidigt tycker jag det är kul att få gå framåt i banan.

Frågan är var Philip Mantilla spelar härnäst, och vem som spelar högerback i IFK. Positionen är konkurrensutsatt och en tänkbar position för såväl skadade Tommy Wirtanen, halvskadade Bobbie Friberg da Cruz och junioren Thomas Mäkinen.

– Det är angenäma saker vi brottas med. Det är viktigt att vi har spelare som kan hantera olika positioner eftersom truppen är så tunn. Vi ville inte att Bobbie skulle stressa tillbaka efter sin skada, och valde Philip som ett säkert kort, säger assisterande tränaren Peter Lundberg.

Oskar Magnusson