DELA

Många borta i Åland United

FOTBOLL. I premiären mot TiPS hade Åland United fyra spelare borta. Nu kan Caroline Sjöblom läggas till på skadelistan. Dessutom är Emma Liljegren avstängd.
– Det blir svårt att möta Ilves då vi inte kan ha bästa möjliga lag, säger ÅU-tränaren Robert Dahlin inför fredagens hemmapremiär.
I söndagens premiär borta mot TiPS hade Åland United en kvartett spelare som stannade hemma. Lisa Westerlund, Daniela Haglund, Eveliina Kohvakka och Natalie Rickne fanns inte med i truppen som åkte till Vanda.
På fredag är det hemmapremiär mot Ilves. Och chansen är att flera av dem även missar veckans match.
– Det ser mest positivt ut med Eveliina, säger Robert Dahlin.
För de övriga tre konstaterar ÅU-tränaren att det ser mörkt ut. Och läget i truppen blev inte bättre då Caroline Sjöblom nu kan läggas till på skadelistan efter premiären.
– Hon fick en smäll på foten, förklarar Dahlin.
I osdagen tidningen Åland uppges dessutom att Daniela Haglund meddelat att han lägger av helt, vilket bekräftas av fotbollsordföranden Jan-Ove Fellman.


Topp fem
Sjöblom, som fick ett uttöjd ledband efter smällen, kommer inte att vara tillgänglig mot Ilves. Dessutom är Emma Liljegren avstängd efter sitt röda kort mot TiPS. Dahlin konstaterar att det blir en tuff uppgift på fredag då åländskorna inte kan mönstra bästa möjliga lag.
– Ilves är ett topp fem lag, anser han.
Ilves, som slutade på femte plats förra säsongen, har i år siktat in sig på medalj. I premiären blev det dock förlust i Jakobstad. FC United vann med 1-0.
– De vill nog revanschera sig.


I Eckeröhallen
Förra säsongen besegrade Åland United Ilves i Bengtsböle med 1-0. Men i Tammerfors föll åländskorna med 2-1. Dahlin förklarar att fredagens motståndare springer mycket och lägger hård belastning på motståndarnas ytterbackar. Och han tror att det kan bli en tuff tillställning.
– Det är två lag som vill vinna, säger Dahlin.
Matchen spelas inomhus i Eckeröhallen med start 16.30. Ett underlag som Åland United vid det här laget väl känner till.
– Kan vara en fördel absolut, säger Dahlin om att spela matchen i Eckeröhallen.


Lagkaptenen borta
Ilves hade i söndags stora problem med att sätta stopp för FC Uniteds nigerianska Rita Chikwelu. Detta resulterade bland annat i att lagkapten Mirka Ruotsalainen blev utvisad och alltså missar matchen mot Åland United.
Främste målskytt i Ilves förra säsongen var anfallaren Annika Tossovainen med åtta fullträffar.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax