DELA

Lyyskis tunga skadebesked

FOTBOLL. Han hann med två matcher innan det brast igen.
Jani Lyyski tvingas till vila när IFK Mariehamn ställs mot SJK på lördag.
– Det är mentalt tungt, säger IFK-backen.
IFK Mariehamn har stått för en rejäl uppryckning defensivt i år, jämfört med den förra säsongen då laget släppte in näst flest mål i Veikkausliiga.
Om man räknar matchen mot VPS som en 1–0-seger och inte 0–3-förlust (Bollförbundets beslut som IFK överklagat) så inledde ålänningarna serien med tre raka nollor.
Jani Lyyski vill inte jämföra säsongerna – men konstaterar samtidigt:
– I år har det känts bra, och vi tänker likadant. En spelare har råd att göra ett misstag. Vi hjälper varandra och tänker som en enhet. Det finns en helt annan grundtrygghet, säger han.


Märktes direkt
En trygghet som lagkaptenen hjälpt till att skapa. Tillsammans med Bobbie Friberg da Cruz har har han bildat ett svårpasserat mittlås.
Men nu står det klart att Jani Lyyski missar mötet med SJK på lördag.
I matchen mot Jaro i slutet av april tvingades mittbacken kliva av planen med en bristning i baksidan av ena låret. Den 31-årige försvararen stod över matcherna mot JJK (cupen) och MYPA (ligan), men var tillbaka på planen mot HJK.
I slutet av måndagens drabbning med Inter var olyckan framme igen.
– Jag bröt ett uppspel och drev upp bollen. När jag saktade ner farten och passade så drog det till, och jag kände direkt att det inte var någon liten känning utan en skada.
Samma typ av skada som den han ådrog sig mot Jaro, berättar lagets naprapat Kristoffer Weckström.
– Vi kommer att göra ytterligare undersökningarna under de närmaste dagarna. Han missar SJK-matchen, och sedan får vi ta det vidare därifrån. Något mer vill jag inte säga i nuläget.


Större skaderisk
IFK Mariehamn har haft ett fullspäckat spelschema den senaste tiden. Något som enligt ”Kricke” påverkar skaderisken.
– Antalet muskelskador ökar i samband med ett, så kallat, tajt matchschema. Det har man kunnat se svart på vitt när man har kollat på professionella fotbollslag ute i Europa, men vi gör så klart så gott vi kan, säger han.
Och Jani Lyyski kritiserar Veikkausligans upplägg:
– Det är bara att erkänna att det är ett helt horribelt matchschema.
Nu väntar rehabträning igen för den 31-årige försvararen för att han ska komma tillbaka i spelskick.
– Det är bara jag själv som vet hur mycket tid och energi som jag har lagt ned. Men det är klart att det är väldigt jobbigt. Jag kommer att komma tillbaka, men det är mentalt tungt och ledsamt. Det känns som att det handlar om större saker än fotboll.
– Det jag måste ta med mig är hur bra jag har startat säsongen och hur bra försvarsspelet har varit.

Totte Vesterlund