DELA

Lyyski: Orealistisk resa

FOTBOLL. Som spelare gick han från GBK i Karleby till IFK Mariehamn 1976.
37 år senare leder Pekka Lyyski laget i en Europa League-match.
– Jag hade aldrig kunna drömma om att nå så här långt. Resan är orealistisk, säger han inför Bakumatchen i kväll.
Han har spelat och varit juniortränare i klubben sedan av mitten av 70-talet och sett det mesta inom fotboll.
Nu är Pekka Lyyski inne på sitt trettonde raka år som A-lagstränare i IFK Mariehamn – men ingen period har varit lika intensiv som den han just nu går igenom.
IFK står efter 1–1 borta mot Inter Baku med ena benet i Europa Leagues andra omgång och har trots en sanslöst skadedrabbad säsong häng på toppstriden i Tipsligan. Dessutom väntar en cupsemi mot RoPS runt hörnet.
– Jag tycker det är en väldigt spännande och rolig tid. Förhoppningsvis tycker spelarna samma sak, säger Pekka Lyyski efter gårdagens träningspass på WHA.
Lagets sista inför reurmötet mot Baku.
Hur mycket njuter du av den här tiden?
– Jag njuter hela tiden av den här situationen, det måste man göra. Sen vet man ju aldrig vad den känslan kan slå över till när det väl blir match.
Pekka Lyyski har på nära håll sett resan IFK gjort från spel i division III en gång i tiden till att i kväll försöka ta sig till Europa Leagues andra kvalomgång. Han säger sig inte bli sentimental när han ser tillbaka, men för en man som beskriver sig som realist ter sig klubbens förvandling som det rakt motsatta.
– Det är ju helt orealistiskt egentligen. Att nå högsta serien med A-laget drömde jag om redan som juniortränare för IFK och flera av de spelarna jag hade då var med hela vägen upp. Och Jani (Lyyski) och Tommy (Wirtanen) är ju med än i dag. Men att få spela i Europa är nåt helt annat, säger Pekka Lyyski.


Öppen historia
Trots ett viktigt bortamål i Azerbajdzjan ser han kvällens match som en helt öppen historia.
– Och det hade den varit även om Dever och Diego hade spelat. Får Baku ett tidigt mål är det vi som måste jaga. Spelarna är medvetna om att det krävs en ny stark insats..
Vägen dit går via mod.
– Vi har pratat mycket om att våga. Att våga hålla i bollen, gå in rejält i närkamperna och att gå framåt i plan. Det går inte att parkera i eget straffområde och slå ifrån sig i 90 minuter.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax