DELA

Lyyski: ”Gör ont att kallas skattesmitare”

FOTBOLL. Pekka Lyyski kan ta att folk tycker illa om honom som tränare och att hälften av publiken på WHA vill se honom utbytt.
Men att pekas ut som skattesmitare upprör IFK Mariehamns huvudtränare.
– Jag är inte skyldig skattemyndigheterna en penni, säger han.
I veckan kom uppgifter om att IFK Mariehamn ab tvingats betala omkring 100 000 euro i uteblivna skatter, efter att skatteförvaltningen granskat de fyra senaste verksamhetsåren.
Enligt IFK Mariehamn ab rörde det sig om anmärkningar på att klubben betalt resor till de utländska spelarna och en felaktig praxis gällande kilometerersättning till huvudtränaren Pekka Lyyski, men framför allt att Lyyskis anställningsform på konsultbasis inte godkändes.
IFK ab betalar ett konsultarvode till Lyyski via hans bolag Sporeko ab.
Under gårdagen gick IFK Mariehamn ab ut med ett förtydligande gällande skattegranskningen i ett pressmeddelande där man slår fast att:
”…Pekka Lyyski och hans företag har betalat skatter under den tid han har arbetat på konsultbasis som huvudtränare för IFK Mariehamn. Lyyskis företag har betalat 24% moms på konsultarvodet, samt inkomstskatt. Sedan har företaget stått för Pekka Lyyskis lön samt alla lagstadgade socialavgifter och försäkringar. Pekka har lyft lön från företaget och även betalat skatt på den lönen.”
I en exklusiv intervju med Nya Åland utvecklar Pekka Lyyski varför han är oförstående till skatteförvaltningens anmärkningar, och det faktum att han själv inte har blivit kontaktad av skattemyndigheterna.


”Skattemyndigheterna har fått sitt”
– Min bedömning är att skattemyndigheterna har fått det de ska ha. Jag har betalat mina skatter under alla år, det är inget att diskutera. Jag har betalat skatt på de pengar mitt företag har betalat ut till mig. Jag har betalat de sociala avgifterna. Jag har gjort mina skyldigheter och jag anser att jag inte har någon del i den där summan på 100 000 euro, säger Pekka Lyyski.
– Och under hela den här tiden som granskningen har pågått har inte jag blivit kontaktad av tjänstemannen i fråga, är det inte märkligt? Om det är jag som har råkat ut för den här skattesmällen så borde han ju rimligtvis ha kontaktat mig först. Jag är väldigt förvånad att jag inte ens blivit intervjuad innan man fattar ett beslut.
Pekka Lyyski tar däremot på sig att han felat när det gäller kilometerersättningen.
– Det var en dumhet av mig. Jag borde ha fakturerat det från mitt företag, men jag skrev upp de kilometer jag åkt som privatperson eftersom det är min bil och inte mitt företags.
Varför är du anställd på konsultbasis av IFK Mariehamn ab i stället för en vanlig anställning?
– Jag kommer från resebranschen och jag grundade Sporeko innan IFK blev ett aktiebolag. Jag ville samla sport, resor och ekonomi i samma företag och en av målsättningarna var att jobba med idrottskonsultering. När sedan IFK avancerade i seriesystemet så erbjöd klubben kontrakt på konsultbasis. Jag tyckte att det vara en bra lösning eftersom jag inte kunde vara IFK:s tränare på heltid och hade många uppdrag inom mitt företag.

Läs mer i fredagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax