DELA

Lyyski gör comeback mot Dif

FOTBOLL. Ryggen är läkt.
På lördag gör Jani Lyyski comeback – mot sin förra klubb Djurgården.
– Egentligen är det skit samma vilka vi möter, jag är bara glad att ryggen känns bra, säger IFK Mariehamns lagkapten.
Jani Lyyski har dragits med ryggbesvär under stora delar av sin elitfotbollskarriär. I december fick IFK-kaptenen ett bakslag, och sedan dess har 30-åringen rehabtränat och stått över Grönvitts inledande försäsongsmatcher; mot Ekenäs och Gefle, som en säkerhetsåtgärd.
När Mariehamn tar sig an allsvenska Djurgården på Stadshagens IP på lördag räknar dock mittbacken med att göra säsongsdebut.
– Mitt enda fokus på de sista träningarna har varit att gå för fullt och det har känts bra. Det är svårt att säga var man står rent fysiskt och hur formen är efter bara ett par-tre fotbollspass, men det ska bli skoj att spela igen, säger Jani Lyyski.


Olsson utstrålar lugn
Matchen på lördag blir Jani Lyyskis första mot sin forna klubb Djurgården. Efter tre säsonger hos Blåränderna lämnade Lyyski Stockholm för IFK Mariehamn inför säsongen 2012. Avskedet var bittert, efter att DIF-managern Magnus Pehrsson fryst ut Lyyski och tydligt deklarerat att han inte var önskvärd i klubben.
Men Magnus Pehrsson är inte Djurgårdens manager längre, och några revanschkänslor bär inte Jani Lyyski på inför matchen.
– Egentligen är det skit samma vilken klubb vi möter. Jag ser bara fram emot att äntligen få spela och jag är glad att ryggen känns bra. Bitterhetskänslan har jag bearbetat sen ett tag tillbaka, så det ska bara bli roligt att spela mot Djurgården, säger Lyyski.
– Jag har en del kontakt med folk i klubben än. Särskilt med Inge (Lindström, lagledare) och även Tibbling (Simon) och Bergström (Emil) som är kvar sen min tid. Det är bra att de har fått en tränare som Pelle Olsson. Det enda han utstrålar är lugn och stabilitet, och det har stormat tillräckligt i Djurgården.


”Skadefritt – favoriter”
För IFK:s del blir mötet med Dif ytterligare ett bra test efter 2–2-matchen senast mot allsvenska Gefle.
Det enda som stör Jani Lyyski och laget är de många skadorna. Ett tiotal spelare har i veckan rehabtränat och är osäkra till spel mot Djurgården.
– Jag vågar nästan vara kaxig och säga att hade vi haft alla spelare friska hade vi varit favoriter mot Djurgården. Så pass bra är vår trupp. Nu blir det upp till bevis för de spelare som är friska att göra ett bra intryck.
Även IFK:s anfallare Luis Solignac ställs mot sina gamla lagkamrater på lördag. Argentinaren gick på lån från Djurgården till Grönvitt förra säsongen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax