DELA

”Är så tacksam”

FOTBOLL/VALKEAKOSKI. I sin fjortonde raka säsong som a-lagstränare blev Pekka Lyyski en mästare till sist.

Efter slutsignalen stod han i centrum för 500 tillresta supportrars hyllningar – men ville helst framhålla andra än sig själv.

– Jag är bara tacksam över att jag har fått vara med om det här.
Pekka Lyyski tog över som a-lagstränare för IFK Mariehamn 2002. Med Lyyski vid rodret har Grönvitt gått från division II-spel till att bli en utmanare på Veikkausligans övre halva.

Efter slutsignalen omringades 62-åringen från Karleby av journalister från riksmedierna.

I centrum – men inte helt bekväm.

Pekka Lyyski valde på sedvanligt strävt manér att varken framhålla sig själv eller ta åt sig äran.

– Nej, för mig personligen är det klart att det betyder mycket. Men det viktigaste är att klubben får vinna, det är så många som jobbar så hårt i den här föreningen. Och så supportrarna, jag är tacksam att så många kom hit och för alla de som såg matchen på tv, säger Pekka Lyyski som vars kontrakt går ut efter säsongen.

Segern värd 250 000

Att cuptiteln betyder mycket för ett ekonomiskt pressat IFK Mariehamn kunde en själaglad klubbdirektör intyga efter matchen. Cupsegern ger 50 000 euro, och en kvalplats i Europa Leagues första omgång garanterar ytterligare 200 000.

– Ja, det är en befriande känsla. Jag vet hur ekonomin hade sett ut i morgon om vi inte hade vunnit. Det här räddar nästa år ordentligt och ett par år framåt. Nu kan vi orka med en satsning nästa år, och det är otroligt viktigt för alla inblandade, säger Peter Mattsson och tillägger:

– Och så känner jag förstås en enorm glädje. Vilken stolthet för Mariehamn och hela Åland att vi kan ha ett lag som vinner en nationell titel i den största sporten.

Hur mycket kan Europaspel underlätta spelarrekryteringen?

– I fjol pratade jag med spelare som valde VPS i stället för oss för att de skulle spela i Europa. Nu har vi den fördelen.

IFK-ordföranden Robert Söderdahl:

– Vi är lite som Åshöjdens BK. Det är fantastiskt att vi kan vinna en cuptitel. Vi vet att många spelare lockas av Europaspel, och nu vet vi förutsättningarna inför nästa säsong. Jag gläds så mycket för spelarnas skull, och Pekka som har slitit så hårt för den här föreningen i alla år.

Tränar han IFK även nästa säsong?

– Det är inte bestämt ännu. Allt är öppet.