DELA

Lovord för IFK:s Purse

FOTBOLL. Han har spelat final i den engelska ligacupen – och har beskrivits som den mest meriterade spelaren i IFK någonsin.
Nu ska Darren Purse hjälpa IFK till Europa League.
– Jag känner mig väldigt hedrad, säger han.
I går gjorde IFK klart med två nyförvärv: den 21-årige jamaicanen Craig Foster och den 36-årige engelsmannen Darren Purse. Och den brittiske försvararen kommer till Wiklöf Holding Arena med mycket goda vitsord.
– Darren Purse är kanske den mest meriterade spelaren som har representerat IFK med sina över femtio Premier League-matcher i sin CV och vi tror att vi med Darren nu får en klar förstärkning i försvaret och för hela försvarsspelet som har varit en öm punkt under årets säsong, kommenterar klubbdirektören Peter Mattsson i ett pressmeddelande.
Huvudpersonen själv blir glad när han får höra det positiva omdömet.
– Jag känner mig väldigt hedrad att han sa det, men det hör till det förflutna. Jag måste prestera på planen under de matcherna som är kvar av ligasäsongen och de, förhoppningsvis två, cupmatcherna som vi har kvar. Jag kanske är den mest erfarna, men man måste fortfarande prestera i varje match.
Hur hamnade du här?
– Min vän Glen Wilkie spelade för IFK för några år sedan och han var i kontakt med Dan (Nylund) och här är jag. Några telefonsamtal och e-mail senare så var jag här och tränade och nu har jag skrivit på. Det känns bra.
Det gick väldigt fort?
– Ja, det gjorde det. Jag kom över så att de kunde kolla min kondition och att jag var ok, för jag blir inte yngre. Men allt är bra och jag är glad att vara här. Förhoppningsvis ska jag hjälpa laget att kvalificera sig till Europa League igen. Det är planen.
Han kommer närmast från Port Vale.
– Det var bra. Jag var bara där i sex månader, och vi steg till League One då. Det var en bra prestation och att komma från en uppflyttning är bra. Självförtroendet är högt och förhoppningsvis kan jag komma till IFK och hjälpa dem till resultaten som tar dem till Europa League, antingen via ligan eller cupen.


”Kollade höjdpunkter”
Det välmeriterade nyförvärvet hoppas att IFK kan nå cupfinalen. Det skulle i sådana fall inte vara hans första. Han har 52 Premier League-matcher på sin meritlista och har representerat klubbar som Birmingham och West Bromwich Albion.
Han spelade ligacupfinalen mot Liverpool för de förstnämnda 2001, och han satt dessutom på bänken när Cardiff 2008 spelade FA Cup-final mot Portsmouth.
Men han har också spelat fotboll i Finland.
– Jag vet inte så mycket om finsk fotboll, men när jag visste att det skulle bli en flytt kollade jag höjdpunkter från matcher. Jag spelade i Vasa för 19 år sedan. Det var en bra erfarenhet för mig, och jag känner till den finska kulturen, vilket underlättar, och killarna är schyssta och hjälper mig att komma in i laget.
Hans kontrakt gäller säsongen ut, medan anfallaren Craig Foster har ett provspelskontrakt augusti ut med option på förlängning för resten av säsongen.
Den jamaicanske anfallaren kommer närmast från Motala AIF i svenska division II.
– Jag har sett att IFK har gjort väldigt bra ifrån sig i ligan och är i semifinalen av Finska Cupen så det är jättebra för klubben, säger han.

totte.vesterlund@nyan.ax