DELA

Löpskola med välkänd triathlet

LÖPNING. Många motionärer har fel teknik, enligt Jonas Colting.
I fredags höll den svenske triathleten en löpskola i Mariehamn.
– Alla människor kan springa. Det är vår naturligaste aktivitet, säger han.
Jonas Colting har tillhört världstoppen i triathlon. Bland framgångarna märks VM-brons på Ironman 2001 och VM-silver på långdistans 2004. Svensken vann dessutom Ultraman World Championships både 2004 och 2007.
I slutet av förra veckan gästade han Åland för en löpskola, vid Ytternäs sportfält, under fredagen och en föreläsning dagen därpå.
– Jag lär ut löpteknik, löpglädje och hur man kan springa utan att bli skadad, säger han.
Hur ska man göra för att inte bli skadad?
– Man ska springa med relativt sett korta steg. Sätta foten under kroppen och inte framför, och springa på hela foten och inte på hälen. Och man ska ha en ganska hög frekvens. Så kan man sammanfatta det, men sen är det flera aspekter kopplat till det. Man ska ha en bra hållning och pendla med armarna på rätt sätt.
– Det låter svårt, nu när jag pratar om det, men faktum är att när vi gör övningar där vi tar av oss skorna och springer barfota så reglerar kroppen väldigt mycket av det här av sig självt. Det ska vara ett sätt att väcka den naturliga löparen inom sig till liv.


Tunna skor
Jonas Colting menar att tjocka skor förstör vår förmåga att springa tekniskt och förordar mer minimalism.
– Skor med en väldigt kraftigt uppbyggd häl gör att man landar på hälen framför kroppen så att det skapar en dålig teknik. Det är exakt det som barfotalöpning och löpning med tunna skor lär oss att inte göra. Det är verkligen på uppgång och de flesta skomärken har bejakat det.
Han är inte förvånad över att vissa motionärer dras med skadebekymmer.
– Ju mer otränad man är i sina fötter desto sämre springer man som regel. Man förstår att motionärer får ont. Det ser ganska klumpigt ut ofta för att tekniken är dålig.
Alla människor kan springa. Det är Jonas Coltings devis och också det att finner mest glädje i att demonstrera.
– Det är vår naturligaste aktivitet och då är det väldigt kul att få väcka det till liv hos folk; att lära någon som, exempelvis, har hatat att springa hela sitt liv hur man ska springa så det känns bra. Det är en härlig känsla och det finns väldigt mycket värde i det.


”Pasta-bluff”
Men det är inte bara träningsfrågor som han brinner för. Jonas Colting intresserar sig mycket för kost och har skrivit en kokbok.
– Under mitten av 90-talet började jag att ändra om min kost och äta mycket mindre bröd, pasta och socker. Jag lärde mig ganska tidigt att inte gå på det som jag kallar för ”pasta-bluffen”, säger han och utvecklar:
– Det är många som äter inte bara pasta utan också flingor, gröt, bröd, mängder av frukt, sportdryck, energikakor och juice. Allt det där äter man på samma dag och man äter det varje dag. Det blir ett jätteproblem och däri ligger bluffen; att tro att socker är lösningen på allt ju. Socker är en kortsiktig och effektiv lösning när man är ute och kör en tävling eller i den sista intervallen, men det här vardagssockrandet till varje måltid är helt värdelöst.
Han förordar i stället en LCHF-betonad kost och periodisk fasta då man inte äter någonting under ett dygn till skillnad från 5:2 då man får äta litegrann under två dygn.
– Jag tycker att det är bättre att köra riktig korttidsfasta. Det finns kraftiga föryngringsmekanismer som sätts igång då.
Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax