DELA

Löpare trotsade den första snön

MOTION. Åland Marathon och motionsarrangemangen kring det lockade många deltagare trots helgens stormvindar. Dessutom låg första snön på marken när startskotten gick.

Hagel, hårda vindar, strålande sol och mjuk snö. Söndagen visade upp ett riktigt aprilväder för de omkring 500 löpare som ställde upp i Åland marathon- och halvmarathon samt för de cirka 60 löparna i Mazda FunRun och 74 stavgångarna i Nordic Walking.Fyra av dem med stavar i händerna är Linda Willfors, Clary Åkerfelt, Nina Smeds och Ingela Bergendahl.
– Jag är ingen stavgångare, men tycker om att gå. Så nu ska vi se om det blir en grej, säger Bergendahl.
Smeds är van stavgångare sen förut.
– Men jag har haft ett uppehåll. Nu kände vi att vi ville göra något med Folkhälsan från Brändö och träffa likasinnade säger hon.
– Alltså mig! Jag är med för att ta hand om soporna och gå sist för att se om någon inte orkar gå, tillägger Åkerfelt.

Vädret avskräckte
Willfors har fått uppgiften att ta starten.
– Vi ska se om jag orkar, jag får väl hoppa av i saftkontrollen, säger hon med ett skratt innan kvartetten springer iväg till uppvärmningen som Åsa Mansén från Avancia håller i.
Medarrangören John Holmberg är efteråt nöjd.
– Med tanke på vädret de senaste dagarna var loppen riktigt lyckade. En del uteblev då de planerat att komma till Åland i fredags kväll eller i lördags morse när det blåste som mest och några avstod när de såg att det var vitt på marken söndag morgon, säger han.
Han kan dock inte riktigt glädjas med dagen.
– Disney Minimarathon blev ett riktigt fiasko, det är vi inte alls nöjda med, säger han.

Ingen Musse
I förhandsreklamen hade arrangörerna lovat att Musse Pigg skulle komma till loppet.
– Jag fick ett samtal natten till söndag där de som skulle vara Musse Pigg inte klivit av färjan. De hade tagit fel på klockan och inte förstått att det var lokala tider som gällde. Det var mänskliga misstag som vi måste försöka rätta till. Alla fick springa vad de skulle i alla fall, men inte under de former det var tänkt, säger en besviken Holmberg.
De övriga arrangemangen fungerade dock planenligt.
– Våra funktionärer var jätteduktiga och fick beröm av flera utifrån för den trevliga stämningen längs banorna.Premiären med 11 kilometer stavgång i Nordic Walking var lyckad.– Det kom fler än vi hoppats på med tanke på att det var första gången det ordnades. Mariehamn visar verkligen upp sig från sin bästa sida i den banan. Det kom några synpunkter på att ett ännu längre alternativ borde finnas, det ska vi fundera på.

Okänsliga löpare
För maratonlöparna, som startade redan 8.30 på morgonen, var vägarna inledningsvis hala.
– Men det blev ganska snabbt varmt när solen låg på, så det var nog bara första milen som det var riktigt halt.
Ni har inte funderat på att arrangera allt tidigare på hösten?
– Sätter man det tidigare får man många konkurrenter, som Lidingöloppet och Helsingfors Marathon. Och det här är bra ur turistperspektiv då man kan fylla stugbyar och hotell. Vi har ju haft en otrolig höst egentligen, och varje helg när solen lyst och det varit 15 grader har jag tänkt ”synd att det inte var den här helgen”. Men de här löparna är ju å andra sidan ganska okänsliga för klimatet, säger John Holmberg.

MALIN TILLSTRÖM
malin.tillstrom@nyan.ax