DELA

Löneledaren: Forsell

FOTBOLL. Petteri Forsell är Fotbollsålands dominant i lönetoppen.
Men merparten av pengarna 2013 kom från Turkiet.
– Det finns inte på kartan att vi kan betala sådana summor för en spelare, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson.
Nya Åland-sporten har gått igenom lönerna under 2013 för spelarna i Ålands två elitlag i fotboll: IFK Mariehamn och Åland United.
Herrlaget IFK:s löneutbetalningar är vida överlägsna dem för damlaget Åland United. Den genomsnittliga förvärvsinkomsten för de IFK-spelare som var med från säsongsöppningen och framåt 2013 (en handfull spelare värvades in under säsongens gång, men har utelämnats i vår granskning) ligger på 24 870 euro.
Motsvarande siffra för spelarna i Åland United är 9 688 euro. I sammanställningen här intill ser ni vad IFK-spelarna tjänade under 2013. Flertalet av Åland Uniteds spelare har sin huvudsakliga inkomst från andra arbetsgivare än sin fotbollsklubb, och därför har vi valt att inte lista deras namn och löner.
I IFK Mariehamn tjänade endast fyra spelare över 30 000 euro under 2013; och spelaren i topp – Petteri Forsell – är vida överlägsen trion Simon Nurme, Jani Lyyski och Pekka Lagerblom..


100 000 euro
24-åringen Forsell drog in 100 000 euro i fjol.
Men förklaringen till den höga inkomsten stavas inte IFK Mariehamn.
Mittfältsstjärnan var utlånad till Grönvitt från turkiska Bursaspor under ett knappt halvår förra säsongen (från mars till mitten av augusti), och ”Bursa” stod för merparten av Petteri Forsells lön.
– Vi har ingen möjlighet att betala sådana summor i IFK, det var Bursaspor som stod för det mesta av Petteris lön i fjol även om jag inte vet de exakta siffrorna, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson.
– Han hade en normal IFK-lön från oss, visserligen en av de högsta i laget men inte sådana där summor. Det finns inte på kartan av vi kan betala så mycket för en spelare.
När Petteri Forsell återvände till Turkiet i augusti 2013 bröt han kontraktet med Bursaspor, och inför säsongen 2014 tecknade han ånyo ett kontrakt med IFK Mariehamn för en säsong framåt och med en option om förlängning över 2015.


Siktar mot Europa
IFK och Forsell har kommit överens om en fortsättning så att landslagsspelaren tillhör ålänningarna även nästa år, men samtidigt är Peter Mattsson beredd att släppa sin starkast lysande stjärna.

Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax