DELA

Lindberg seglade hem EM-guldet

SEGLING. Staffan Lindberg och hans Alandia Sailing Team korades i går till europamästare i matchrace i Hamburg.
– Vår första stora titel någonsin, säger den glade skepparen.
Tyska Hamburg stod värd för Europamästerskapen, som seglats sedan i lördags med avgörande i går eftermiddag. På plats fanns tolv besättningar som alla seglade i båttypen Streamline.
Alandia Sailing Team med skepparen Staffan Lindberg, och TeamApport.net med Björn Hansen, även han numera bosatt på Åland även om han i tävlingar representerar Sverige, var bäst efter round robin-seglingarna och mötte varandra i finalen. Guldmedaljen skulle delas ut till det lag som först nådde tre segrar vilket AST mäktade med efter 3–1 i vinster.
– I det sista där vi avgjorde startade vi dåligt och låg långt efter, men vi lyckades segla om ändå, berättar Lindberg.
Matchen där Hansen vann, gjorde aldrig besättningen orolig.
– Nej, det gick så bra för oss och det kändes aldrig som någon fara.

I världseliten
Vägen till finalen var dock inte helt rak. Lindberg och hans besättningsmän Robert Skarp och Carl Johan Uckelstam slutade femma efter grundomgången innan man kom igång.
– Hela tävlingen har varit sådär, det gick både upp och ner. Om vi säger så här; vi hade inte vunnit EM första dagen.
Streamlinebåtarna är fysiskt tunga och kräver bland annat att gastarna använder trapets.
– Det tog ett tag innan vi lärt oss vem som skulle göra vad och tills vi kommit in i båten. De är lite speciella, berättar Lindberg och fortsätter:
– På slutet gick det riktigt bra. Vi förlorade visserligen två i dag (läs: i går), men vi kunde lika gärna ha vunnit dem.
AST har en fin säsong bakom sig med bland annat ett VM-brons i bagaget utöver den nya guldpengen.
– Det här var vår första stora titel någonsin, det är absolut det bästa vi gjort hittills! Med VM-bronset känns det som vi etablerat oss i världseliten.

Självförtroende
Nu väntar Bermuda Gold Cup, en deltävling på World Matchracing Tour. AST ligger i dagsläget på en åttonde plats på touren.
– I helgen ska vi träna med Björn (Hansen) i Sverige vilket jag tror är synnerligen bra. Att jämföra båttyperna från nu och sen är som att jämföra svart och vitt. Den ena är snabb och fysisk, den andra långsam och tung. I den här sporten handlar det alltid om att lära känna båten.
Stärkt av EM-guldet reser sedan Staffan Lindberg ner till Bermuda på måndag innan hans besättning följer ner dagen efter innan tävlingarna kör igång på onsdag.
– Det är knappast till någon nackdel att vi vann guldet nu. Vi har inte haft så mycket flyt i år och inte riktigt vunnit något förutom höstcupen innan. Det är roligt om vi fortsätter i den här stilen, men vi ska gå in med en ödmjuk inställning även om vi har bättre självförtroende.
Trea i EM kom schweiziske Eric Monin som besegrade italienske Matteo Simoncelli i bronsseglingarna.