DELA

Lindberg mot nya poäng

SEGLING. Staffan Lindberg har aldrig legat så högt på världsrankingen förut. När han släppte OS-satsningen började resultaten gå hans väg. I veckan väntar Berlin Match Race.
– Man hoppas på bra resultat, förstås, säger han.
Alandia Sailing Team och skepparen Staffan Lindberg började efter sommaren plocka poäng på matchracingarenorna och samtidigt klättra i världsrankingen. Två månader i rad har han nu legat på en femte plats som bästa nordiska skeppare.
– Det beror på att jag bara har matchracingen nu. Att jag lade ner OS-satsningen (i starbåt, reds anm.) är huvudorsaken, säger han.
En annan anledning till den tröga starten, var lagets bristande träningsmöjligheter.
– Vi brukar träna under våren, men så blev det inte i år och det har vi saknat. Om vi får den träningen nu i vår känns det ännu bättre inför nästa säsong, säger Lindberg.

Två ålänningar
Normalt tränar teamet ihop inför varje tävling, men inför veckans grade 2-tävling i Berlin får de köra på gamla meriter.
– Det händer att tävlingen också blir träningen eftersom de flesta i teamet bor i Göteborg.
Till Tyskland kommer Carl-Johan Uckelstam med, samt ålänningen Daniel Mattsson.
– Jag vet inte vad jag har för förväntningar och förhoppningar, vi får se lite. Men det är ganska bra gäng med vad jag har förstått, så det är svårt att sia om hur det ska gå. Men man hoppas på bra resultat, förstås, säger Lindberg.

Satsar på touren
Om AST inte bjuds in till tourtävlingen Moonson Cup i Malaysia i december, blir veckans tävling säsongens sista. Och när Staffan Lindberg summerar den finns det poäng han gärna hade hämtat in.
– Det borde ha gått bättre på Bermuda, då hade vi haft en chans att komma upp på tourrankingen, nu känns det omöjligt att göra en riktigt bra placering, säger han.
På världstouren, VM i matchracing, ligger han på en elfte plats. Det är främst den siffran han vill putsa till nästa år.
– Målet är att köra vidare på touren då och också förhoppningsvis delta i EM.
Berlin Match race kör i gång på torsdag och pågår fyra dagar.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax