DELA

Lehto tog sitt 17:e raka SFI-guld

STYRKELYFT. Ålands kraftsportklubbs Ove Lehto tog sitt 17:e raka SFI-guld när mästerskapen avgjordes i Idrottsgården i helgen. Samtidigt passade han på att putsa sitt eget åländska rekord i 110-kilosklassen med drygt tjugo kilo.

Ove Lehto gick nyligen ner i 110-kilos klassen efter att de senaste åren tävlat i 125 och 125-kilosklasserna.
– Jag bestämde mig för att gå ner i viktklass för att det är så svårt att slå några personliga rekord i tyngre klasser. Nu går det att göra det i 110-kilosklassen, säger Lehto.
Inför lördagens mästerskap var Lehtos målsättning just att putsa sina egna åländska rekord. I knäböj hade han ett rekord på 322,5 kilo, i bänkpress 240 kilo och i marklyft 340 kilo vilket gav ett rekord totalt på 882, 5 kilo.
Nu satte han 335 kilo i knäböj, 245 kilo i bänkpress och 325 i marklyft vilket gav ett totalresultat på 905 kilo.
– Jag hoppades på att göra över 900 kilo så det här var så bra som det kunde bli, säger Lehto.

Ryggproblem
Även Sandra Lönn hade inför lördagens tävlingar höga förhoppningar om att kunna slå nya personliga rekord. Med förra helgens världsrekordförsök i bänkpress i friskt minne kom Lönn till start med självförtroendet på topp. Tävlingen började också bra då Lönn tog 195 kilo i knäböj, ett resultat som var 35 kilo bättre än hennes tidigare personbästa.
– Det här är första gången jag tävlar i knäböj med dräkt. Jag har precis just börjat använda den på träning men det gick ju riktigt bra, säger Lönn.
I momentet bänkpress tog framgångarna dock slut för Lönn. Efter att hon tagit 175 kilo i första drabbades hon av ryggont och deltävlingen var förstörd.
– Jag har haft problem med ryggen förut men jag lyckades träna bort det. Jag har inget vettigt svar på varför jag fick ont nu eller vad det beror på.
Lönn hoppas att ryggproblemen ger med sig snabbt.
– För nästa helg har jag tävling igen, då är det lag-SM i bänkpress och styrkelyft.


Flera rekord
ÅKK:s junior Emil Sundberg, som tävlar i 125-kilosklassen, imponerade också under tävlingarna. Han presterade 812,5 kilo totalt vilket innebar att han satte nytt åländskt rekord i två åldersklasser, U20 och U23. Med 307,5 kilo i knäböj satte han också nytt åländskt rekord i den grenen, både i U20 och U23. Han raderade också sina egna åländska rekord i bänk och mark i U20-klassen.
Även John Lindholm klämde i med ett åländskt rekord. I 100-kilosklassen tog Lindholm 250 kilo i knäböj vilket var fem kilo mer än det tidigare rekordet.
Fullständiga resultatlistor kan du läsa på ÅKK:s hemsida http://www.kraftsport.nu.

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax