DELA
Foto: Fredrik Törnroos<07_Bildrubrik>MÄSTARE Ove Lehto vann duellen mot klubbkompisen Kenneth Sandvik och blev finsk mästare i styrkelyft.

Lehto lyfte tyngst – i FM

STYRKELYFT. ”Ålandsderbyt” mellan Ove Letho och Kenneth Sandvik i styrkelyft-FM fick ett snöpligt slut.

”Kenta” bommade ut sig på knäböj – sedan gick Lehto och blev finsk mästare.
Finska mästerskapen i styrkelyft med utrustning hölls i Tammerfors i helgen.

Tävlingsformen har minskat i popularitet på senare år i och med klassisk styrkelyfts, utan utrustning, framväxt.

Ålands kraftsportklubb hade sex deltagare med i de olika klasserna som på sina håll hade få deltagare.

Marcela Sandvik blev exempelvis tvåa i damernas 52-kilosklass, men hade å andra sidan bara en motståndare. Sandvik noterades för en totalvikt om 347,5 kilo över de tre momenten knäböj, bänkpress och marklyft, vilket var nytt finskt veteranrekord för 40-åringar.

Hannes Immonen var ensam tävlande i 93-kilosklassen för U23-juniorer men kunde glädjas åt att sätta nya personbästan samt SFI-rekord i både knäböj (235 kilo), marklyft (250) samt totalen (660). Klas Helén tävlade mot två andra deltagare i 93-kilosklassen för 70-åringar och blev trea efter att ha lyft 385 kilo totalt.

Christer ”Crille” Gustafsson ställde upp i 74-kilosklassen för veteraner 60 år. ”Chrille” gjorde en bra tävling och noterades för SFI-rekord i såväl knäböj (175 kilo), bänkpress (127,5) samt totalen (505,5) vilket gav honom ett silver på tyngre kroppsvikt.

I +120-kilosklassen väntade sig många en Ålandsduell mellan Ove Lehto och Kenneth Sandvik. Men då ”Kenta”, som besväras av en knäskada, bommade ut sig redan på knäböjens ingångsvikt (400 kilo) var det upp till Ove Lehto att försvara de åländska färgerna i FM.

Han gjorde så med den äran i kamp med Jari Martikainen som slutade tvåa.

Rekordmannen Lehto

För ingen kunde rubba Ove Lehto som tog FM-guld med noteringarna 380, 355, 325 vilket gav en totalvikt om 1 060 kilo vilket är över gällande världsrekord för veteraner. Även i bänken slog Lehto nytt nordiskt veteranrekord i klassen, där 355 kilo är trettio kilo över gällande världsrekord för veteraner.

Dock räknas inte världsrekorden eftersom sådana måste sättas på internationella tävlingar såsom EM och VM.

Jari Martikainen slutade tvåa på 970 kilo totalt.

– Lite snöpligt var det att ”Kenta” försvann så tidigt. Efter det visste jag att jag skulle vinna bara jag satte en hyfsad bänk och inte skadade mig, säger Ove Lehto.

I och med FM-resultatet skulle han kunna delta på internationella mästerskap såsom EM och VM, men han nöjer sig med VM i klassisk styrkelyft i Salo i juni.

– För att det går på hemmaplan och är nära till hands. Annars har jag inte tävlat på VM och EM sen 2007. Man ska hålla ihop fysiskt för att tävla där och så är det en psykisk press också, och man har inte så många tävlingar i sig per år längre när man hållit på så länge som jag har gjort, säger 42-åringen Ove Lehto.