DELA

”Kunde lika gärna ha spelat på grus”

FOTBOLL. Fyra insläppta mål i ligacupmatchen mot Honka kunde IFK Mariehamn leva med.
Värre var att skadorna blev lika många – och efteråt var lagkaptenen Jani Lyyski kritisk till underlaget i Myrbackahallen.
– Vi hade lika väl kunnat spela på grus, säger han.

IFK Mariehamn var på jakt efter sina första poäng i årets ligacup borta mot FC Honka i går. Stämningen var god, laget uppträdde piggt och fick också en rättmätig ledning när Robin Östlind elegant sköt 1–0 i den 35:e matchminuten.
Ett högeffektivt Honka replikerade visserligen ett par gånger om innan paus och satte sina två chanser fram till 2–1 – men än värre var att lagkaptenen Jani Lyyskis ryggskada efter sju minuters spel inte var någon isolerad händelse. I paus tvingades Tommy Wirtanen kliva av efter en smäll mot foten – och i andra halvlek fortsatte den grönvita skadefarsen när även Emil Andersson och Robin Östlind haltade av med känningar i foten respektive knäet.
– Jag har nog aldrig varit med om att få fyra skador i en och samma match tidigare, säger IFK:s assisterande tränare Peter Lundberg.
– Det blev svårt för killarna att hitta rytmen i matchen. Så fort dom gjorde det kom nästa skada. Med tanke på förutsättningarna gör vi ändå en godkänd insats, Honka är lite bättre än oss i början av andra halvlek, men i första är vi bra med och med lite tur hade vi kunnat kvittera på slutet när Luca Gerbino fick en bra chans, fortsätter Lundberg om 3–4-förlusten där även Petteri Jokihaara och Diego Assis blev grönvita målskyttar.


Tog priset
Jani Lyyski var efteråt kritisk till konstgräset i Myrbackahallen.
– Alltså, jag har aldrig varit nåt fan av konstgräs, men det här tog priset. Det är skillnad på konstgräs och konstgräs, och som det här såg ut hade vi lika väl kunnat spela på grus. Sjävklart blir man att fundera när fyra av våra spelare blir skadade, säger Lyyski.
– Dom har väl haft det där underlaget i 10–15 år nånting i hallen. Och gummikulorna som ska vara gröna var svarta.
Kan du spela mot MyPa borta på lördag?
– Att jag gick av när jag fick ont var lite av en säkerhetsåtgärd, jag åkte på ryggskott i fjol och blev sängliggandes i veckor så jag ville inte chansa. Kroppen känns okej ändå, sen är frågan om jag ska försöka vara med redan på lördag. Det kommer viktigare matcher längre fram.
Du fick se åttio minuter av Honkamatchen från sidan, vad tycker du om er insats?
– Vi gör det ganska bra. Sett över hela matchen är det ganska jämnt. Sen måste man ju inse att när vi har tappat över tio spelare från fjolårstruppen så finns inte stabiliteten där rikitgt än. Men samtidigt är inte resultaten i ligacupen nåt vi lägger särskilt stor vikt vid, det finns andra saker att lyfta fram. Såna här matcher är jättebra för vår utveckling, exempelvis får unga spelare som Erik Lundberg och Rezgar Amani mycket speltid.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson