DELA

EL-krönika: IFK:s dröm mer realistisk än Islands

FOTBOLL/SKIEN. Ryggen mot väggen, Nordsjön runt hörnet.

IFK Mariehamn står inför sitt andra Europaspel och på andra sidan mullrar en stor, vit våg.

Ett nederlagstippat Grönvitt kommer att få betala med stenhårt arbete för ett godkänt resultat mot Odd – men ett galet fotbollsår som det här kommer inspirationen gratis.

När två bollar återstod av lottningen i Nyon fanns två möjliga motstånd kvar för IFK Mariehamn: Differdange från Luxemburg och Odds BK från Norge.

Min kunskap om den luxemburgska ligan är begränsad, men man behöver inte skatteplanera för att inse att landets finanser är starkare än dess fotboll.

I stället väntar Odds BK.

Oddsen emot IFK.

Förra sommaren hade Odds Ballklubb 3–0 på Borussia Dortmund efter 21 minuter, innan Bundesligajätten normaliserade läget med en jättevändning följt av en kross i Ruhr. Men Odds fem mål över två matcher på en av Europas giganter vittnar om att det finns kvalité i laget.

Som klubb har mesta norska cupmästarna också börjat ta små, hemvävda steg mot toppen: ligasjua 2013, brons 2014, fyra i fjol – tvåa bakom Rosenborg i skrivande stund. I fjol slog Odd ut Tiraspol, Shamrock Rovers och Elfsborg i Europa League-kvalet innan playoffspelet mot Borussia – då OBK mönstrade sju Telemarksgrabbar i laget – blev för svårt.

IFK Mariehamn är också ligatvåa, men finsk fotboll är något annat än norsk. När Odd fyller Skagerak Arena trängs 12 500 Telemarksbor för att se Dag-Eilev Fagermos fartfotboll. Odds BK spelar i en annan ekonomisk liga än IFK, och favoritskapet är glasklart.

Det kommer att gå undan när norrmännen överbelastar på kanterna och utmanar IFK:s åldermän Lyyski, Kojola och Friberg da Cruz som ska stångas med stora, starka Olivier Occéan, strypa ytor för lyxliraren Bentley och stoppa upp Fredrik Nordkvelles framstötar.

Nycklarna för IFK ligger i att stå emot när Odds vräker på offensivt första kvarten, så ett frö av frustration i anfallarna och värdera chanserna när man ska gå framåt.

En sommar när Leicester just vunnit Premier League och Island mirakelförsvarar sig till en EM-kvartsfinal ska man vara försiktig med självklarheter. Men Differdange hade varit en rakare väg till ytterligare 210 000 Uefa-euro – och en räddad satsning även över 2017. Sett till historik och ekonomi är EL-kvalets dignitet i paritet med en cupfinal för IFK, men jag tror att chansen att få uppleva det här nästa år igen går via en topplacering i ligan – Odd borde blir för svårt, och årets cupbro är redan bränd.

Å andra sidan är IFK Mariehamn betydligt mer Europaredo nu än 2013 när spelare som Emil Andersson, Roger Thompson och Petteri Jokihaara gick ut på Shafastadion.

–Vi är ett mer färdigt lag nu med större kontinuitet och så har vi fått hem en spelare som ”Gabbe”, sa Jani Lyyski när jag talade med honom om IFK nu och då.

Gabriel Petrovic nämnde ”passiv aggressivitet” i försvarsspelet när han talade om IFK:s nycklar på konstgräset i Skien.

När IFK väl vinner boll i kväll kan gentlemannen från Solna själv bli en nyckel till att sätta upp Dever Orgill i en mot en-lägen. Matchvinnartypen Orgill har spelat Copa América för Jamaica mot Diego Godíns Uruguay och Rafa Márquez Mexiko. Senast IFK spelade i Europa fick Orgill sitt knä söndersparkat.

Han om någon vet att den stora fotbollsvärlden kan vara rå, hård och cynisk.

Men ibland kan attityd och orubblig tro visa att den också har plats för stora drömmar hos små öriken.

Oskar Magnusson