DELA
Foto: Rasmus OlinSAMARBETE Lena Eriksson, utbildningsansvarig på Ålands Idrott, och Sofie Dahlsten, verksamhetsledare på Mise, gör genemsam sak med återbruksprojektet Idrottsbanken. Begagnade sportartiklar, i första hand utrustning men även kläder till skolidrott, ska samlas in för att ge idrottssugna barn chansen att testa på en ny idrott utan att behöva betala dyr utrustning själv.

Kraftsamling – för miljö och idrott

ALLMÄNT. Ålands idrott och Mise gör gemensam sak för mer idrottande – och mindre avfall.

Samprojektet Idrottsbanken ger idrottssugna chansen att få gratis utrustning.

– Ett väldigt positivt samarbete med vinster för alla, säger Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten.
Med inspiration från flera svenska orter sjösätts från och med måndag ”Idrottsbanken” på Åland.

Projektet är ett samarbete mellan Ålands idrott och Ålands miljöservice (Mise) och strävar efter att både stimulera till mer idrott och fler deltagare samt att minska på avfallet. Idrottsbanken går ut på att de som har överflödig idrottsutrustning i hemmet kan lämna in sportartiklar till Misebilen. Därefter kan den som är sugen på att testa på en ny idrott, men saknar utrustning, vända sig till Ålands idrott för att låna lämplig utrustning gratis.

– Tanken är att vi på något sätt ska katalogisera allt vi får in så att folk kan söka efter artiklar på vår hemsida. Sen om vi ska distribuera allt eller om vissa föreningar ansvarar för sina saker får se sig med tiden. Det här är helt nytt och allt det praktiska är inte helt klart ännu, säger Lena Eriksson, utbildningsansvarig på Ålands idrott.

– Men det är ju en tänkbarhet att exempelvis IFK-hockey tar hand om all ishockeyutrustning som lämnas in.

Läs mer i torsdagens Nyan

Oskar Magnusson