DELA

Klassisk rivalitet när IFK tippar VM

FOTBOLL. Fotbolls-VM blir en sydamerikansk uppgörelse enligt IFK Mariehamn.
Storfavoriten Brasilien får flest guldtips före ärkerivalen Argentina – en ”fejd” som letat sig in i omklädningsrummet.
– Jag har sagt åt Bernardo att vi inte ska prata med varandra under VM, säger argentinaren Luis Solignac.
Med fotbolls-VM i Brasilien bara ett par dagar bort har Nya Åland bett ligaspelarna på Åland att tippa sina medaljkandidater.
Gemensamt för både IFK Mariehamn och Åland United är att favoriten till VM-titeln heter Brasilien. En tredjedel av IFK:arna tippar hemmaseger, och United håller brassarna som än större favoriter: halva truppen tippar på Luis Felipe Scolaris manskap.
Åland United håller Spanien som främsta utmanare till Brasilien, medan IFK-spelarna ger Argentina lika många guldtips (12,5 procent) som de regerande världsmästarna.
En av dem som tippar på argentinskt guld är – föga förvånande – anfallaren Luis Solignac från Buenos Aires.
– Jag bara måste tippa Argentina. Det är ju självklart för mig, säger Luis Solignac som dock intygar att han inte bara tippat med hjärtat.
– Ser man på vårt anfall så är det bäst i världen med spelare som Higuain, Agüero och Messi. Sen är det ju alltid snack om att vårt försvar inte är lika bra som vårt anfall, och så kanske det är. Men jag tycker att våra backar håller en bra nivå, och det finns mycket rutin i sådana som Mascherano och Demichelis.


Europeiska lag får svårt
Drömfinalen för såväl Luis Solignac som 40 miljoner argentinare och 200 miljoner brasilianare är den mellan Argentina och Brasilien.
– Inget europeiskt lag har vunnit VM på sydamerikansk mark. Jag tror att Argentina slår Brasilien i final. Det vore galet om det blev så.
Fejden mellan ärkerivalerna Argentina och Brasilien märks även i IFK:s omklädningsrum där Luis sitter bredvid brassen Bernardo Ribeiro. Även mittfältaren Diego Assis är brasilianare.
– Jag har sagt åt Bernardo att vi inte ska prata med varandra under VM, säger Luis Solignac och skrattar.
– Och jag har sagt åt honom att byta plats i omklädningsrummet, fyller Bernardo Ribeiro i.
Mittfältaren Ribeiro tror att hans landsmän kommer att ta hem landets sjätte VM-guld, trots en närmast omänsklig press från fansen och medierna.
– Jag hoppas att de fixar det, för jag gillar mixen som finns i laget mellan kvalitet och hårt jobb. Vi har inte Ronaldo, Ronaldinho och Kaká längre, men vi har ett lag. Scolari har pratat om lagbygget som en familj, och det finns inte bara elva spelare utan alla i truppen kan komma in och bidra, säger Bernardo Ribeiro.


”Chans att skriva historia”
– Spelarna har jobbat hela sina liv för det här tillfället, och nu har de chansen att skriva historia på hemmaplan. De delar drömmen om att få spela i ett VM med 200 miljoner brasilianare, och fixar spelarna guldet så blir de odödliga.
Bernardo Ribeiro är också inne på Luis Solignacs sydamerikanska linje.
Det finns revansch att utkräva på Uruguay för VM-finalförlusten 1950, men det är mer troligt att Argentina står för finalmotståndet.
– Uruguay slog ju Brasilien i Rio 1950, men jag tror inte att de tar sig så långt igen. Argentina vore en fantastisk motståndare. Vinner vi är det inte bara Luis som ska få höra det, jag har massa argentinska vänner som jag ska häckla i så fall, säger Ribeiro och skrattar.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax