DELA

Klas-Göran tar cykeln ända upp i motionstopp

MOTIONSKORTET. 1976 ställde han bilen.
Sedan dess har Klas-Göran Hellsten cyklat – och nu har han nått hela vägen fram till Motionskortets förstaplats.
– Cykel är en skonsam sport för kroppen, säger han.
En sjuttonfaldig ÅM-mästare i cykel – där har ni vinnaren av ett presentkort om 100 euro i Nya Ålands Motionskortstävling. Från tävlingsperiodens första dag (1/9) till den sista (31/10) har han antingen promenerat eller cyklat i genomsnitt en knapp timme om dagen.
Förklaringen är enkel: ”K-G” har inte haft bil sedan 1976.
– Bilen gick sönder och jag ville inte rusta upp den. Så sedan den dess har jag inget annat fortskaffningsmedel än cykeln. Jag cyklar för att uträtta ärendet, men också för motionens skull. Cykling är ett bra sätt att hålla mig i form, säger Klas-Göran Hellsten som numera är pensionär.


Skonsam sport
– Ser man på tävlingscyklister är det väldigt sällan de är skadade, förutom när de vurpar. Samma sak med simmare och skidåkare. Det är väldigt skonsamma sporter för kroppen. Löpning är lite värre med tanke på att man har tre gånger sin egen vikt på stegen, och för personer med pronationsfel är det lätt hänt att de får belastningsskador.
Under sina aktiva tävlingsår som cyklist blev Klas-Göran Hellsten åländsk mästare 17 år i rad, gjorde fem Vätterrundor och noterades för en fjärdeplats i lagtempo och en sjätteplats i linje på de första öspelen på Isle of Man 1985.
– Isle of Man hade riktigt vassa cyklister minns jag. I årets Tour de France var det tre cyklister därifrån med i olika lag.
Brukar du följa Touren på tv?
– Ja, det brukar jag. Om inte annat för kommentatorernas skull (Roberto Vacchi och Anders Adamson). Det finns inga bättre kommentatorer än dem. Tittarna skickar in frågor om allt mellan himmel och jord som de besvarar, så man lär sig mycket när man tittar på sändingarna.
Tvåa i Nyans motionskortstävling blev Susanne Johansson från Mariehamn, som får ett presenkort värt 30 euro, och trean Sven-Åke Gustavsson från Hammarland vinner ett presentkort om 20 euro.


Oskar Magnusson