DELA

Kimell värmde upp i Portugal

FRIIDROTT. Julia Kimell hårdsatsar inför vårens och sommarens tävlingar. I helgen kom hon hem från sitt livs första träningsläger som genomfördes med bravur.
– Jag kunde under min aktiva tid aldrig genomföra ett läger så målmedvetet som Julia gjorde nu, berömmer tränaren Stefan Hägg.
Medeldistans- och hinderlöparen Julia Kimell befann sig den 18-31 mars på sitt livs första träningsläger utomlands, när hon och tränaren Stefan Hägg reste till Monte Gordo på Algarvekusten i Portugal.
Totalt genomförde hon 22 stycken träningspass på tolv dagar.
– Volymen uppgick till 116 kilometer de första sex dagarna och dryga 100 kilometer de sex sista. Det är ändå inte så våldsamt mycket mängdmässigt om man jämför med vad 80-talets åländska medeldistansare tränade, säger Hägg, och avser då manliga löpare.
Men istället för att ”lunka på” som Hägg beskriver att den förra generationen gjorde, tränade Kimell mycket intervaller i form av till exempel 8 x 400 meter/200 meter joggning och 5 x 800 meter med tre minuters vila.
– Då syftet med lägret var att skarva ihop grundträningsperioden med den nu inledda tävlingsförberedande perioden, var en skärpning av farten och de första träningarna med mjölksyra viktiga inslag.

Kallsinniga atleter
Vidare fanns inslag av tröskellöpning genom hela träningslägret, varför intervaller av 8 x 1.000 meter med 90 sekunders vila, 3 x 2.000 meter samt split-up-runs med på schemat. Till detta tillades två kortare styrkepass i Villa Reals träningsanläggning där också banpassen genomfördes.
Under perioden ålänningarna var där, tränade britter, finländare, tyskar och en och annan holländare samt ryska medeldistansaren och OS-guldmedaljören Jurij Borzakovskij i spetsen.
– Han var för övrigt den ende ryska idrottaren som hälsade på andra, övriga ryssar var helt kallsinniga till andra idrottare, konstaterar Stefan Hägg om skillnaderna nationerna emellan.
Vidare fanns löparen Annika Rikberg från Borgå Akilles på plats liksom släggkastaren Olli-Pekka Karjalainen.
– På samma ställe som vi bodde fanns också Royal Air Force Athletic Club med en grupp medeldistansare, vet Hägg att berätta.

Bättre förutsättningar
Han är mycket nöjd över sin adepts insatser.
– Julia genomförde lägret till punkt och pricka enligt programmet, så när som på en smärre justering sista dagen. Träna, äta sova, träna äta, sova… en utflykt på cykel till Spanien på vilodagen var det enda som bröt mönstret. Jag kunde under min aktiva tid aldrig genomföra ett läger så målmedvetet som Julia gjorde nu, berömmer han.
Julia Kimell siktar nu mot terräng-FM i mitten av maj. Efter det deltar hon i 22-åringarnas FM i både hinder och 1.500 meter innan hon hoppas på att kvala in till seniorernas FM i de båda distanserna.
– Det krävs en del förbättringar i tiderna, men i år ligger hon mycket bättre till jämfört med förra året då hon hade 100 dagars kikhosta på försäsongen och sedan fick en knäskada som gjorde att hon inte kunde löpträna under 92 dagar, säger Stefan Hägg.
Den målmedvetna åländskan tränar hårt just nu.
– Jag lovar att det bara är en viss Janne som tränare hårdare och mera än Julia av de åländska friidrottarna för närvarande, säger Hägg.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax