DELA
Foto: Leif SalménANYONE FOR GOLF? Tränarna Chris Waldron och Niklas Rajamäki instruerade ÅGK-juniorer på helgens kickoff och ser framemot årets tävlingssäsong som bjuder på flera nyheter.

Kickoff med mersmak

GOLF. ÅGK:s juniorer har kickat i gång utomhussäsongen.

Och klubben bjuder på nyheter i årets tävlingskalender: förutom stortävlingen Finnish Open ordnas Ålands första skolmästerskap.

– Jättekul, jag har länge velat ordna en sån tävling, säger Head Pro Chris Waldron.
Den gångna helgen ordnade Ålands golfklubb en kickoff för sina juniorer.

Flera av tävlingsspelarna var emellertid upptagna på annat håll: Hampus Nordin, Tim Strandell och Tobias Sjöstrand deltog i en endagarstävling på västra distriktstouren (Alue Tour) i Masku – medan Emma Lindman, Jonathan Mörn och Sebastian Lindman spelade en Finnish Tour-deltävling i Åminnesfors.

Men för det dryga tiotal ÅGK-juniorer som fanns på plats på anläggningen i Kastelholm drog tränarna Chris Waldron och Niklas Rajamäki upp riktlinjerna inför säsongen 2016. Klubben delar in sina spelare i flera ålderskategorier: Knattar (5-10 år), Miniorer (ca. 10-12 år), Juniorer (ca. 13-21) samt elitgruppen.

– Det här var kickoff för utomhussäsongen. Egentligen har våra juniorer varit i gång sen januari med inomhusträning i Vikingahallen och gymträning med Johannes Nordström. April och maj är fortfarande försäsong för oss, men i juni börjar spelsäsongen. Vi slipar på detaljer fram till dess och ungdomarna tränar två gånger i veckan, säger Chris Waldron.

”Lite ringrost i början”

– Att spela inomhus är en annan sak mot att spela ute på banan. Man är alltid lite ringrostig i början, och den här kickoffen är ett sätt att få i gång dem lite och också informera vad som är på gång i klubben den här säsongen.

Säsongen 2016 finns det en hel del ÅGK-nyheter att förmedla för Waldron och Rajamäki.

Den allra största händelsen är att ÅGK står värd för Finnish Open i slutet av augusti, enda finska stoppet på Nordic Golf League-touren i år och med en total prissumma om 50 000 euro. Chris Waldron hoppas på ett par åländska herrspelare i startfältet på Kungsbanan.

– Jonas Haglund kommer definitivt att spela, och jag hoppas också att Sebastian Lindman kommer med. Dessutom kanske vi kan något wild card i tävlingen, så det blir åtminstone två hemmaspelare, säger ÅGK:s Head Pro.

Men även för spelarna som inte nått så långt som till Nordic League finns det tävlingar att se fram emot.

Historisk tävling

– Vi kör på med vår juniortour. Det är ett jättebra första steg att börja på hemmaplan innan man är redo för distriktstouren. Vi jobbar också med att lära barnen etikett på banan så att de är redo den dagen de ska börja tävla utanför Åland, säger Chris Waldron som också ser fram emot det första åländska skolmästerskapet i golf i augusti.

– Jag har försökt att få till en sån tävling länge så det känns bra. Det blir en lagtävling, en poängbogey och en scratchtävling som riktar sig till alla elever från lågstadiet upp till gymnasiet. En scramble passar bra så att vi kan få med elever som inte spelar golf eftersom de kan ha en handicap-spelare i laget och tre utan.

Ålands golfklubb har en livfull ungdomssektion som vuxit i omfång de senaste åren. Arbetet med att slussa in nya knattar i träningsverksamheten är en ständigt pågående process.

– För fyra år sen hade vi en medlem under 10 år i föreningen, nu har vi över 50. Det är ett jättelyft för föreningen, men målsättningen är att vi ska ha 100 juniorspelare (under 21 år) i träning framöver. Enda problemet när grupperna blir så stora är att hålla reda på alla så att träningen blir effektiv – och därför välkomnar vi i klubben alla som kan tänka sig att hjälpa till som ledare, avslutar Chris Waldron.