DELA

Karl-Johan jubilerar med maratonlopp nummer 100

MARATON. Janne Holmén i all ära med sitt EM-guld i maraton från 2002. Men den här veckan får Karl-Johan Lundström, 73, vara Ålands maratonkung.
När han nu på lördag ger sig ut på de 42.195 meterna i Stockholm Marathon är det nämligen hans 100:e maratonlopp i ordningen.
Du har säker kört förbi honom på vägen ut till Lemland. Det är där Karl-Johan Lundström avverkar större delen av de 3.000 kilometer löpning han tränar varje år. Bara i vintras fick han ihop drygt 1.000 kilometer trots att vintern var hård och kall och underlaget svårlöpt.
– Det är en livsstil. Det handlar om att må bra och att vara stark. Dessutom springer jag av mig min aggressionen. Jag brukar säga att jag lämnar den på Lemlandsvägen, säger han glatt.


Lite spänd
Den senaste veckan har träningen dock varit något mer sparsam. I måndags blev det 18 kilometer och i går kväll åtta. Annars är det vila och ett stort intag av kolhydrater som gäller fram tills på lördag. För då ställer han sig på startlinjen för att springa sitt hundrade maratonlopp.
– Jag känner mig lite extra spänd faktiskt just för att det är mitt 100:e lopp. Men det är samtidigt riktigt roligt att springa i Stockholm, för jag har lärt känna så många andra löpare under årens lopp. För även om det är över 18.000 deltagare så hejar man på folk som man känner mest hela tiden, säger han.


Rejält överviktig
Men löpning har långt i från alltid varit en del i Lundströms liv. Vändningen kom först i början av 1980-talet. Han var då drygt 40 år gammal och rejält överviktigt.
– Jag tror jag som mest var uppe i över 100 kilo. Jag jobbade på sjön och rörde på mig för lite. Det gick inte att fortsätta så, säger han.
Efter att ha sprungit det 30 kilometer långa Lidingöloppet bestämde han sig 1982 för att delta i sitt första maratonlopp. Och om inte hälar och inflammerade ljumskar i bland har satt stopp för träningen så har löpningen varit en del av hans vardag sedan dess.
– På äldre dar har jag blivit lite långsammare men starkare och just nu har jag varit skadefri länge. Och det är skönt när jag slipper vila från löpningen. Att inte få springa är hemskt frustrerande. Jag citera gärna Emil Zatopek som vann OS-guldet i maraton i Helsingfors 1952: ”Vill du vinna något så spring 200 meter. Vill du lära dig om livet så spring ett maraton”, säger han.


Aldrig brutit
På lördag på Stockholm marathon jubilerar han alltså med sitt hundrade maratonlopp. Och det är just i Stockholm som han har sprungit sin snabbaste mara. Året var 1987 och tiden i mål var 2 timmar och 46 minuter, vilket räckte till en 281:a plats. Men då var han 50 år gammal. I år vid 73 års ålder tror han mer på en tid runt 4.40.
– Jag brukar dela in loppet i fyra delar. De första 10 kilometerna är uppvärmning. De följande tio känns bara lätta och försvinner snabbt. Vid 30 kilometer ska jag springa med ett stort leende på läpparna och vid 40 kilometer gäller det att ha ett vältränat psyke så man tar sig hela vägen in i mål, säger Lundström.
En taktik som visat sig fungera bra. Av alla de lopp han deltagit i har han också fullföljt utan att bryta.
Förra året sprang han sex maror och så här långt i år har han bara hunnit med en. Men någon direkt nedtrappning är inte på gång.
– Siktet var inställt på 100 lopp och nu när jag är där så jag kanske hoppar över tävlingen i Åbo senare i juni. Men att jag ska sluta springa, det tror jag inte jag klarar, säger Lundström.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax