DELA
Foto: Stefan ÖhbergTEENAGE KICKS Julia Tunturi är redan ett namn för a-landslaget sina 18 år till trots.

”Känner ingen press”

FOTBOLL. Hon har kallats för finsk fotbolls största talang och slagit sig in i a-landslaget i vår.

Julia Tunturi är Åland United mest profilstarka värvning – men känner ingen press.

– Jag kan njuta av fotbollen här, säger 18-åringen.
Åland Uniteds assisterande tränare Mikael Virta gjorde inte sitt bästa för att tona ned förväntningarna när klubben presenterade sitt nyförvärv i slutet av november i fjol. TPS Julia Tunturi hade de två senaste säsongerna spelat U19-EM samt U20-VM för Finland och nu valt att skriva på för ligatvåan United. Virta menade att ÅU gjort ett superfynd i ”den största talangen inom finländsk fotboll för tillfället”.

När Nyan slår sig ner med huvudpersonen själv för att prata om söndagens ligapremiär borta mot Honka tar hon lovorden och hajpen med ro.

– Ja, det är inte så att jag känner någon press, säger Julia Tunturi.

Men det är stora ord?

– Jo, visst känner jag att jag har ett litet ansvar på planen, men samtidigt har jag spelare runt om mig som är vana att ta ansvar.

– Förra säsongen tänkte jag mest på att jag skulle gå framåt och utvecklas hela tiden. Det blev nästan som en ond cirkel. I Åland United njuter jag mer av att spela och fokuserar bara på att göra mitt bästa. Jag tror att det har att göra med att allt är så jättebra organiserat i klubben.

Julia Tunturi kom från Pargas IF i division II till TPS inför 2012 års ligasäsong och gick som 15-åring direkt in i startelvan.

– Jag kommer ihåg känslan i första matchen; jag flög fram. Det var ett jättesteg att gå direkt från tvåan till att starta i ligan. För min utveckling var det jättebra, men samtidigt var det tufft i början och det tog säkert halva säsongen innan jag kom in i det, säger Tunturi.

När insåg du att du var riktigt bra på fotboll?

– Det har nog aldrig riktigt gått upp ett ljust utan mest rullat på. Jag var med på alla distriktsläger, regionsläger och spelade i alla ungdomslandslag med spelare som var ett år äldre än mig. Jag har känt att jag har klarat mig bra i alla lag.

Julia Tunturi inledde sitt fyraåriga gymnasieprogram i Katedralskolan i Åbo och bytte häromånaden till Ålands lyceum. Examen tar hon nästa sommar. Fokus ligger på fotbollen och hon har inga problem att hinna med både morgon- och eftermiddagspass med Åland United

– Jag har själv ordnat med mitt schema så att jag ska hinna träna. Eftersom jag går fyraårigt gymnasium har jag få timmar i veckan.

Varför valde du att gå till Åland United?

– Jag kände att jag ville ha en förändring och försöka ta nästa steg. Jag ville satsa lite mer på fotbollen och visste att jag kunde göra det i Åland United. Sen hörde jag bra saker om klubben från tidigare spelare som Adelina (Engman), Juliette (Kemppi) och Emilia (Iskanius) vilket gjorde att jag blev övertygad om att laget är rätt för mig.

Och Åland är nästan ”hemma” för Julia Tunturi. Hon är kusin med Emilia Alajääski som spelade för ÅU i fjol, och hon har både mormor och kusiner som bor på Åland.

– Jag är van att vara här på somrarna och hälsa på, och det känns bra att ha släktingar på Åland.

Vad har United för chanser i ligan?

– Att kunna kämpa om medaljerna skulle vara roligt. Det kommer att bli tufft, men jag känner att även om vi inte bara har toppspelare i laget så har vi en väldigt bra laganda och att alla funkar bra ihop är en jätteviktig sak.

Vad är nästa steg i din karriär efter Åland United?

– Jag vill spela utomlands en dag och komma till Sverige, Tyskland eller kanske Frankrike. Att spela collegefotboll i USA vore också bra för att kunna kombinera idrott med studier. Det kan vara svårt att satsa till hundra procent på fotboll och samtidigt få en utbildning, men jag vill inte börja studera när jag är 35.