DELA
Foto: KA2 IFSM-BRONS Blev det för Joel Thölix i H22-klassen i tresteg.

”Kände mig inte ens i bra form”

FRIIDROTT. Plötsligt stämde allt för Joel Thölix – som kände sig ur slag.

Efter att ha slagit personbästa tre gånger om tog mångkamparen SM-brons i tresteg.

– Jättekul. Jag såg SM mest som en genomkörare, säger 20-åringen.
JIK:aren Joel Thölix studerar i Karlskrona och representerar KA2 IF på Sverigetävlingar.

Under helgens ungdoms-SM i Växjö ställde han upp i H22-klassen på såväl 60 meter som längdhopp och tresteg. Formen kändes sådär, och Smålandsutflykten var mer än något annat en chans till en genomkörare inför mångkamps-SM i Göteborg den 12-13 mars.

– Jag brukar vilja köra fler grenar på tävlingarna eftersom det känns så lite att bara göra en när man åker iväg över en helg, säger Joel Thölix.

I längdhoppstävlingen var han inte en av de åtta som fick hoppa vidare i finalomgångarna, och i 60 meter slogs han ut i försöken trots tangerat årsbästa på 7,45.

Men i tresteget kom den ultimata fullträffen.

Ökning med 76 centimeter

Efter ett misslyckat inledningshopp på 12.90 stämde plötsligt allt för Joel Thölix som slog personbästa tre gånger om och fick 13.91 som bästa resultat. En förbättring av sitt personliga rekord i grenen med hela 76 centimeter – och SM-brons för Thölix i en gren han inte ens har specialiserat sig på.

– Jag brukar göra någon tävling varje år, men inför SM hade jag bara gjort tre träningspass med tresteg. Jag hade lite tur eftersom det bara var sju med i klassen, och att Artur Engström (Örgryte IS) inte kom till start eftersom han skadade sig i längdhoppet. Men samtidigt taggar man till extra mycket i ett SM, och den här gången stämde det, säger Joel Thölix som började tro på riktigt långa hopp redan efter sitt första.

– Det var ett katastrofhopp, men ändå ganska nära mitt personbästa. Då kände jag att det kunde gå riktigt bra. Och det är ju så i tresteg, förbättrar man sig någon decimeter per steg så blir det långt i slutändan.

Hur högt rankar du SM-bronset?

– Kanske som tvåa i min karriär efter silvret i stafett-FM för 19-åringar.

Den gryende storformen gör att pappa Bo Thölix ”familjerekord” på 13.93 i tresteg ligger illa till i vinter.

Men Joel Thölix kommer inte att ställa upp i någon av de kommande FM-tävlingarna i Tammerfors (senior) och Helsingfors (junior).

– Jag har inte känt mig i så bra form och därför anmälde jag mig aldrig. Det är nästan så jag ångrar det lite nu (skratt). Samtidigt är det mångkamp jag fokuserar på i år så jag laddar inför SM i Göteborg om tre veckor i stället.