DELA

Kalle Taimi: ”Inga enkla ligamatcher”

IFK Mariehamn möter TPS i kväll. Åboklubben har spelat dåligt den här säsongen och ligger nästjumbo i tabellen. Blir de svartvita således en lätt motståndare att vinna över för IFK?

Grönvitt står som värdar i söndagens match i Veikkausligan, när anrika TPS kommer på besök. Hemmalaget kommer till spel efter en vinst vid polcirkeln medan åbogänget åkte på en förlust mot HIFK i Helsingfors på måndagen. Nykomlingarna TPS, som tränas av den tidigare finländska storspelaren Jonatan Johansson, har endast vunnit en match den här säsongen och ligger en poäng ovanför jumbon RoPS. Hemmalagets tränare Lukas Syberyjski tycker åbolaget har spelat bra, men inte fått resultaten med sig.

Blir TPS enkla att besegra?

– Nej, verkligen inte. Vi måste ge allt för att ta hem tre poäng, säger han.

IFK har möjlighet att ta sin tredje vinst på lika många matcher. Syberyjski tror på fortsatt framgång för grönvitt.

– Oberoende vilket motstånd vi spelar mot har vi alltid chans att vinna, säger han.

Svensken Syberyjski har lotsat Mariehamnsklubben i åtta Veikkausligamatcher. TPS blir den nionde. Han är nöjd med hur laget har utvecklats sedan han tillträdde som tränare. Placeringen i tabellen är inte det första han fokuserar på.

– Det viktigaste är att spelarna fortsättningsvis bli bättre och vinna matcher. Genom att tänka långsiktigt når vi framgång, säger han.

Bra stämning i truppen

Försvarsspelaren Kalle Taimi är av samma åsikt som Syberyjski. Det krävs att IFK Mariehamn ger allt för att vinna mot åboklubben.

– Trots att TPS är nästjumbo blir matchen tuff. Det finns inga enkla ligamatcher, säger han.

Sankt Karinsfödde Taimi tror på fortsatt framgång för grönvitt. Stämningen i truppen är god.

– Vi går in i matchen med högt självförtroende, säger han.

Under de fem senaste matcherna har IFK släppt in nio mål. Ålänningarna har endast hållit nollan i två matcher den här säsongen, på hemmaplan mot FC Honka och FC Inter. Taimi säger att det krävs att hela laget hjälper till i försvarsspelet för att målvakten Oskari Forsmans bur ska stå tom.

– I matchen mot Inter försvarade vi enhetligt. Därför kunde de inte skapa några målchanser, säger han.

IFK ligger inför söndagens matchen på en åttonde plats i tabellen, medan TPS är elfte. Ålänningarna kan gå upp på en sjätte plats i tabellen vid en vinst. TPS å andra sidan faller eventuellt ner till jumbo, om FC Lahti förlorar mot RoPS.

IFK:s laguppställning:

Forsman

Järvenpää, Taimi, Buwalda, Sumusalo, Sjöroos

Makrillos, N. Mäenpää

Pelvas, Backaliden, Ademi