DELA
Foto: Fredrik TörnroosTÄVLING Filip Särs och Markus Dahl tävlar om att hinna först i mål medan eleverna agerar "plankor" som föremålet ska föras under.

K A R A T E K I D S

KARATE. Med en hög omsättning på ungdomssidan vill karateklubben Ogawa lägga en stabil grund att stå på i framtiden.

Ett steg på vägen är lägerverksamhet för att svetsa samman medlemmarna.

– Jag har lärt känna nya kompisar här, säger Ninni Hampf.
Karateklubben Ogawa föddes 1971 på Åland och är en välmående förening.

Varje höst fylls nybörjargrupperna på med 30-40 nya ivriga elever, och i helgen höll Ogawa ett mini-träningsläger för medlemmar från 8 till 12 år.

– För tio år sen körde vi träningsläger för juniorer med övernattningar i en skola. Det här är en liten introduktion till det med två träningar per dag och att eleverna äter tillsammans. Vi är lite försiktiga till en början eftersom de här barnen bara är åtta till tolv år gamla, men sen kan man börja med övernattningar, säger Markus Dahl, en av tränarna på helgens läger i Bergsskyddet tillsammans med Brage Styrström, Ove Westerlund, Tiina Straus-Dahl, Johan Backman och Filip Särs.

Dessutom var Ogawas högst graderade medlem Karl-Erik ”Kille” Williams, med fjärde dans svart bälte, något av lägrets dragplåster.

– Ungarna satt tysta som ljus och lyssnade på ”Kille”. Vi byggde lägret kring tanken att de skulle få träna med de gamla rävarna. ”Kille” är lika entusiastisk för karaten nu som för 43 år sen, säger Markus Dahl.

Han tror att tredagarslägret kan komma att bli tradition med tanke på hur bra arrangemanget flöt på.

Sammansvetsade

Och att svetsa samman de unga karateungdomarna är nödvändigt för verksamhetens kontinuitet, menar Dahl.

Läs mer i torsdagens Nyan.