DELA

Judoguld till Pasanen – efter lång väntan

JUDO. Emma Pasanen stod pall för pressen och vann 70-kilosklassen i judo under tisdagens öspelstävlingar.

– Det betyder jättemycket för mig, säger hon.
Emma Pasanen fick en ofrivilligt lång uppladdning inför sina två matcher under tisdagens öspelstävlingar. Hon var på plats i hallen redan på morgonen men fick kliva upp på mattan först sent på eftermiddagen. På grund av lågt deltagande tävlade Emma Pasanen och de två andra deltagarna bara om guldet, något som satte extra press på henne. Två matcher senare var guldet säkrat.

– Jag var tvungen att byta viktklass, vilket också var en utmaning. Jag visste att de andra två tjejerna antagligen skulle vara snabbare än jag. Men jag kände mig stark i dag både mentalt och fysiskt, säger hon.

Hur känns det nu?

– Jättebra och framförallt skönt. Jag var lite nervös för att de andra tjejerna skulle vara i en helt annan form än jag.

Har du tränat annorlunda inför den här tävlingen?

– Nej, bara hårdare och oftare.

Den långa väntan var stundvis jobbig, berättar hon.

– Man hinner tagga upp och tagga ner och sedan upp igen. Man undrar när man kan äta och så där. Där och då är det för jävligt rent ut sagt. Men nu efteråt tänker man ju inte på det.

Vad betyder den här

vinsten för dig?

– Den betyder väldigt mycket. Jag var med när Åland arrangerade öspelen för tio år sedan. Då var jag 14 år och tog brons. Nu är jag äldre, men känner fortfarande att öspelen har stor betydelse och blir större för varje år.

Emma Pasanen tävlar även i damernas öppna viktklass i dag. Där är konkurrensen betydligt större, tio tjejer gör upp om medaljerna.

– Jag är lite nervös, jag vet att det är ruggigt duktiga tjejer med. Men jag ska gå in och ha kul och göra mitt bästa.