DELA

Jomalas sköna skräll

VOLLEYBOLL. Ett vunnet set av nitton spelade och uträknade på förhand.
Då skrällde Jomalas volleybollherrar och knäckte serieledande Uppsala med 3–1 i set på hemmaplan.
– Vi har så pass bra spelare på varje position, så kommer bollarna rätt blir det jobbigt även för seriens bästa lag, säger JIK-kaptenen Mikael Donning.
Att kalla Jomala IK:s inledning i Superettans norra serie under hösten 2013 för tung är ett understatement.
Med endast en setseger på nitton spelade under sex matcher var laget fast förankrat i botten av serien inför lördagens hemmamatch mot serieledande Uppsala. Seriesuveränens motsvarande setsiffror låg på 18–3.
Men när upplänningarna lämnade Vikingahallen efter ett par timmars gastkramande volleyboll hade laget dubblerat antalet set i sin förlustkolumn.
Jomala vann med 3–1 (25–23, 33–35, 25–23, 25–21) och firade vilt när matchbollen fram till 25–21 i fjärde set var inslagen och skrällen ett faktum.
– Det var riktigt kul att spela, och det hoppas jag syntes för publiken också. Vi hade absolut ingenting att förlora, och vi fick allt att stämma i vårt spel, säger Verneri Vetriö.


”Tio gånger bättre blockspel”
Comebackande Vetriö, som testade på spel i finska högstaligan med Loimu förra säsongen, missade Jomalas premiärmatch borta mot Uppsala (förlust, 1–3) och fick en avgörande roll i lördags med sitt fina block- och anfallsspel.
– Jag vet inte vad som hänt med vårt blockspel, men det var tio gånger bättre än tidigare under säsongen. Det är bra att vi får till det spelet så att vi slipper spela försvarsspel i bakplan hela tiden, fortsätter Vetriö som tror att segern betyder mycket för spelarnas självförtroende.
– Vi har ingen chans att nå allsvenskan, men vill vi hålla oss kvar i Superettan betyder såna här en hel del.
Lagkaptenen Mikael Donning var stolt över lagets insats efter matchen.
– Det känns riktigt bra. Vi fick äntligen fram vårt spel, det är det här vi har letat efter hela säsongen men varit så långtifrån tidigare. Vi var väldigt avslappnade och tog det som en vanlig match även fast det var Uppsala vi mötte. Det var lite dagens tema; vi körde bara på utan att fundera så mycket, säger Mikael Donning.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax