DELA
Foto: Elis Annersten

Johan Carlsson tar över IFK dam

FOTBOLL. Det står nu klart att Johan Carlsson tar över som huvudtränare för IFK Mariehamns damer. Han efterträder Per Löfkvist och påbörjar sin anställning efter årsskiftet.
– Den primära målsättningen blir att utveckla spelarna individuellt och kollektivt, säger han.

Efter säsongen valde Per Löfkvist att lämna uppdraget som huvudtränare för IFK Mariehamns damer, som till vardags huserar i Upplandsseriens division 3.
Under torsdagen offentliggjorde IFK Mariehamn att det blir den tidigare ligaspelaren Johan Carlsson som tar över. Johan Carlsson är sedan flera år anställd inom föreningen med ansvar över juniorverksamheten. Han har tidigare också varit assisterande tränare för IFK Mariehamns damer.
– Jag fick beskedet för ungefär en vecka sedan och det känns spännande, säger han.
Johan Carlsson är en av fem åländska fotbollstränare som i december påbörjar Uefa Pro-utbildningen, den högsta tränarutbildningen inom Europa (något ni kan läsa om i en artikel här intill). Med andra ord är han, från och med den 5 december, behörig att träna lag på liganivå.

Ser du detta uppdrag, att träna IFK:s damer, som ett steg i din karriär mot någonting på ännu högre nivå?

– Jag vet faktiskt inte. Att jag går Uefa Pro-utbildningen är för att jag vill utvecklas så mycket som möjligt som fotbollstränare. Men ska jag vara helt ärlig så har jag i dag inte någon karriärsstege jag går efter. Visst kan det hända att jag, om några år, känner att jag vill testa på hur det är att träna ett seniorlag på så hög nivå som möjligt. Men det kan också vara så att jag fortsätter inom juniorverksamhet. Jag trivs hur som helst väldigt bra i den roll jag har just nu.

Fortsatt juniortränare

Att Johan Carlsson tar över som huvudtränare för IFK:s damer innebär inte att han avsäger sig sina andra uppdrag inom föreningen. Han kommer således att fortsätta fungera som juniortränare inom IFK.

Vad kommer du att fokusera på i din roll som tränare för IFK dam?

– Den primära målsättningen blir att utveckla spelarna individuellt och kollektivt, så att de sedan – om de vill – kan ta klivet upp i exempelvis Åland United eller något annat lag på högre nivå. IFK är ett utvecklingslag och då är just utveckling det primära för mig.
Daniel Norrmén är sedan säsongen 2016 assisterande tränare i IFK Mariehamns ligalag på herrsidan. Till och med säsongen 2015 var han huvudtränare för IFK:s damer.

Finns det en möjlighet att vi i framtiden även kan få se Johan Carlsson i en tränarroll i IFK:s ligalag?

– Ja du, större under har väl skett här i världen. Donald Trump har ju till exempel blivit president, säger Johan Carlsson och skrattar:
– Skämt åsido. Jag förväntar mig ingenting men om det skulle ske att jag får ett sådant förslag så får jag ta ställning till det då. Det är ingenting jag funderar på just nu i alla fall.

Fanns flera alternativ

Thomas Fonsell, föreningschef i IFK Mariehamn, säger sig vara mycket nöjd över att en så välutbildad fotbollstränare som Johan Carlsson nu tar över som huvudtränare i IFK dam.
– Det är helt fantastiskt att vi har flera väldigt välutbildade fotbollstränare på Åland. Och inom IFK uppmuntrar vi ständigt våra tränare att vidareutbilda sig. Enligt oss är det rätt väg att gå, säger han.

Varför utser ni Johan Carlsson som tränare för IFK dam? Motivera.

– Han är en ivrig och energisk tränare som vill framåt i karriären. Han har dessutom funnits inom föreningen i flera års tid och har tidigare varit engagerad i IFK dam. Han är ett bra val.

Fanns det ytterligare alternativ till posten utöver Johan Carlsson?

– Ja, vi har pratat med ett antal kandidater.

Johan Carlsson tillträder som huvudtränare för IFK dam efter årsskiftet och avtalet gäller över säsongen 2017.