DELA

JIK:s damer lovar fullt ös

VOLLEYBOLL. Topplagen i tvåan drabbas samman på lördag i något som spås bli den bästa dammatchen på många år.
– Det blir fullt ös och vi vill ha mycket publik, säger spelande tränare Erika Johansson.
Division II östra Svealand ser ut att bli en uppgörelse mellan Jomala IK:s damer och Solna VBK. Sistnämnda leder serien på åtta poäng efter fyra spelade matcher utan att ha förlorat ett enda set. På samma poäng ligger JIK i hasorna med endast två förlorade set.
Men åländskorna ämnar bryta gästernas svit.
– Vi har inte sett dem spela, men vi har två spioner genom Sophie Sanders och Katrin Lindberg som tränar med dem. De har lovat att inte avslöja något, men lite har de nog berättat, säger spelande tränare Erika Johansson.
Solna har fyra före detta elitseriespelare i laget.
– De som utmärkt sig mest är en duktig passare och en center som gör vad hon vill med bollen.

Ur underläge
JIK:s taktik blir därför att gå ut hårt redan i serven.
– Får de problem med servemottagningen kan de heller inte få igång ett bra anfall. Själva måste vi jobba extra i block och försvar.
Det är just de lagdelarna som åländskorna tidigare inte behövt anstränga nämnvärt då segrarna kommit enkelt. Men Johansson påpekar att det här blir en bättre match än dem som varit.
– Det är roligare att möta ett lag som spelar som vi själva gör. Tidigare har det blivit mycket ”Hawaii-spel” som inte riktigt passat oss.
Det faktum att JIK klivit upp till trean i år gör att laget slår ur underläge. Men liksom Solna har de ändå spatserat till toppen av divisionen utan några större problem.
– Just nu har vi väldigt roligt i laget och ett gott tålamod. Vi kommer att spela bra!

Öspelsklass
Johansson och hennes lagkamrater hoppas nu att alla som tänkt sig gå på någon volleybollmatch dyker upp i Vikingahallen på lördag 16.00.
– De som varit på öspelen och sett matcher där får se en match av den klassen även nu tror jag. Det här blir den bästa dammatchen som spelats på Åland på många år.
I laget saknas Johanna Hagström som är bortrest. Sofie Lindman har haft känningar i en axel, men kunnat träna fullt den här veckan och beräknas kunna delta i matchen.
– Hon är viktig i både anfall och försvar.

Regelblad
Junioren Tanja Sjöblom, som debuterade i damlaget med ett inhopp i tredje set förra matchen, är uttagen i truppen.
– Vi ska försöka fixa programblad med lite kort information om reglerna så folk som inte sett volleyboll förut hänger med. Alla kan inte skillnad mellan framlinje och baklinje, säger Erika Johansson.
Även JIK:s herrar har match på lördag. 14.00 tar man emot bottenlaget Uppsala TV som bara vunnit två av tolv set och därmed inte kammat hem någon poäng i serien.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax