DELA

Ekström om Elitloppet: ”En utopi”

TRAV. Trots en enkel vinst i V-75 säger ägaren nej till en eventuell Elitloppsstart.

– Det är ju utopi det, säger Robert Ekström.
Jeppas Maxi är Finlands mest intressanta häst till Elitloppet, sade Solvallas sportchef Markus Myron. Torbjörn Jansson lär defilera hem loppet, sa spelsidan rekatochklart.com inför V75 på Romme på söndagen. I årsdebuten i V86 på Solvalla i mars kunde ingen hota Robert Ekströms guldklimp. Från andraspår i sista kurvan gled Jeppas Maxi ifrån på upploppet – då.

V75-konkurrensen var hårdare på söndagen. Ändå stod strecken på Jeppas Maxi som spön i backen hos tipparexperterna. Åttonde spår var inte det bästa. När startbilen släppte iväg bronsdivisionsfältet tog Solöns Rangel hand om ledningen. Från tredjespår gick Jeppas Maxi fram utvändigt och tog lätt hand om ledningen med ett varv kvar. Första varvet gick på 1,14.

Twigs U. Canfly och Tomas Pettersson försökte utmana på upploppet, men Jeppas Maxi och Torbjörn Jansson hade loppet helt under kontroll. 110 000 kronor blev prispengarna för resan till Borlänge.

– Jag hade mer att köra med. 11 segrar på på 14 starter, fantastisk häst. Jag har aldrig känt honom så smidig, sade kusken Torbjörn Jansson efter loppet.

Inget Elitlopp

Trots segern på Romme utesluter ägaren Robert Ekström en eventuell start i Elitloppet.

– Det är ju utopi det. Först och främst är det en helt annan dimension på hästarna än vad han är i dagsläget. Han är ju så orutinerad. Han blir inte inbjuden, och för det andra skulle jag inte tacka ja, inte i år, säger Robert Ekström.

Du skulle inte tacka ja till en Elitloppsstart?

– Skulle han gå framåt och gå upp i gulddivisionen, så kanske. Nu ska jag inte säga att jag startar i Elitloppet nästa år. Jag vill ha häst i flera år, de där Elitloppen har knäckt så många hästar som aldrig kommer tillbaka. Nu får vi ändå vara med på Elitloppshelgen, det är final i bronsdivisionen också.

Jeppas Maxi kommer dock att tävla innan bronsdivisionsfinalen på Solvalla.

– Det är ju två månader till sista maj. Jag skojade i tv-intervjun och sa att vi får väl starta i Mariehamn på första maj. Han har ju gått upp i silverdivisionen nu, men går vi ut i V-75 och kvalificerar oss till final så ids jag inte ta den risken. Det är ganska angenäma risker nu, säger Ekström.

Hästen har också fått en inbjudan till ett lopp i Seinäjoki den andra maj.

– De bjuder in tio hästar till ett medeldistanslopp. Vi sa att vi ska avvakta och ta en diskussion, och det får vi väl göra nu då. Jag ska sova och smälta det här först, säger Robert Ekström.