DELA

Jeppas Hugo stal showen

TRAV. Ny rekordtid och hundratusen kronor för vinsten i legendarloppet.
Jeppas Hugo gjorde succé i V75-1 på Solvalla i onsdags.
– Vi stal showen, säger ägaren Robert Ekström.
Loppet Ahlsell Legends, med 100.000 kronor i förstapris, innehöll legendarkuskar som Olle Goop, Helen A Johansson, Giancarlo Baldi och Stig H Johansson.
Men det blev en åländsk häst som snodde uppmärksamheten. Den sjuårige valacken Jeppas Hugo, med fransmannen Jean-Pierre Dubois vid tömmarna, korsade mållinjen först av alla på nya rekordtiden 1.12,8.
– Det kändes riktigt bra, säger ägaren Robert Ekström.
Kalle Quivivra, med Helen A Johansson i sulkyn, kom tvåa.


Inte nervös
Robert Ekström hade hoppats på att Jeppas Hugo skulle få en position i andra spår som tredjehäst, men när det blev lite stopp där fick ekipaget gå som tredje invändigt.
– Sedan i sista kurvan lyckades han komma ut och få en liten lucka. Lite på franskt manér drog han sig ut (skratt), och jag hörde hur referenten höjde rösten mer och mer.
Hur var det med pulsen då?
– Det är klart att det var lite spänning, men speciellt nervös var jag inte. Man tar det som det kommer. Han har alltid varit duktig och behöver inte bevisa så mycket mer för oss, men visst var det en härlig känsla att få vara i vinnarcirkeln.
Han fick ett väldigt bra intryck av Jean-Pierre Dubois.
– Han var en trevlig och ödmjuk farbror. När vi sprang fram till vinnarcirkeln gratulerade jag honom och sa att det var fint kört och då sa han att det var för att jag gav honom en så bra häst.


Spräckte drömgränsen
I och med onsdagens seger har Jeppas Hugo sprungit in över en miljon kronor.
– Det är min första miljonhäst. Roligt att få spräcka den drömgränsen, säger Robert Ekström, vars häst har tränats av Torbjörn Jansson den senaste tiden.
– Han är en bättre tränare och trivs bra med hästen. Jeppas Hugo har lyft sig en klass i år. Jag trodde inte att han hade mer utvecklingspotential, men nu blev det en ny rekordtid och han har gjort rekord nästan varje gång i år – utom i Mariehamn. Där blir man tvåa, men så vinner man på V75. Så snackar de i Sverige om att det är dålig kvalitet på Ålandstravet.
Efter onsdagens triumf kan Robert Ekström tänka sig att ge sin stjärnhäst fler chanser i V75.
– Han är i toppform och visar att han hänger med där.
Men det var inte den enda framgången i onsdags. Jeppas Maxi placerade sig på tredjeplatsen på nya rekordtiden 1.14,7 i ett lopp utanför V75, vilket gav 12.000 kronor.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax