DELA

Jämn kamp om titeln i dressyr

HÄSTSPORT. Efter två dagars tävlande på ridklubben Sleipner och tre krävande Lätt A-program kunde i går ekipaget Cia Jansson och Moonlight titulera sig åländska mästare i dressyr.
På platsen därefter placerade sig en häst som extraknäcker åt polisen.
Under lördagens och söndagens deltävlingar i ÅM i dressyr var det en jämn kamp mellan Cia Jansson på Moonlight och Mia Andersson på Michelangelo de Camperi.
Men med en stabil serie på 62.6, 61.9 och 61.5 procent var det till slut Cia Jansson som stod som vinnare med en total på 186, mot Mia Anderssons 184,5 (62.9, 60.8, 60.8).
– Mycket kan hända i dressyr. Nisse är en ridskolehäst så med ett snitt över 60 procent får man allt vara nöjd, säger Mia Andersson.


Uppmärksammad vid rån
Ridskolehästen Michelangelo de Camperi, eller Nisse som han även kallas, figurerar även i andra sammanhang. Under sommarmånaderna lånas han normalt ut till polisen, och i somras hamnade han mitt uppe i en väldigt dramatisk händelse.
– Han fanns med vid rånet på Torggatan. Det visar ju vilket lugn han har och vilka totalt skilda roller han behärskar, säger Mia Andersson.


Flera tävlingar
En annan som red lektionshäst under ÅM var Tiina Rosenberg på Vallas Emilio. Med en total på 170,4, efter en serie på 55.8, 59.2 och 55.4 procent, placerade hon sig just utanför pallen.
– Det var sju år sedan som jag red Emilio så egentligen hade jag inga höga förväntningar på att få ett bra resultat. Men jag tycker ändå han har visat att han är riktigt duktig och att eleverna ska se att de lönar sig att träna hårt och att det går att nå bra resultat även på ridskolehästar, säger hon.
Under helgen tävlades det även i andra klasser, men de var utom ÅM.
I KN-special, som var en Lätt C-klass, stod Sanna Sjöblom på Stay Ups som vinnare. I LB:2 vann Cia Jansson på Moonlight och i LC:n och LB:3 vann Cia Langebro på Snövit.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: STEFAN ÖHBERG