DELA
Foto: Stefan ÖhbergMikael Virta.

”Jag är äktfinländskt tjurig”

Hallå där Mikael Virta, 45, sportchef för Åland United och bloggare som listar idrottssvenskar som irriterat honom.

Varför?

– För att min lilla blogg, som verkar ha fått en hel del läsare, har renderat i vissa ”beställningsarbeten”. Alltså läsare ber mig skriva om vissa ämnen. Just denna lista har varit efterfrågad av Nya Ålands alltid så påstridige sportreporter. Jag tänkte säga en av dem, men ni har väl bara en…

Varför så hatisk? Är du inte rädd för att vi blågula kan bli kränkta?

– Det vore ju en ära för mig i så fall. Inte är jag hatisk, bara äktfinländskt tjurig!

Det är en diger lista på 19 namn du knåpat ihop. Vad är det som irriterar så oerhört med blågula idrottare? Borde du inte i stället kunna glädjas åt brödrafolkets väl?

– Nej, det är just grejen. Som finländare kan jag inte det. Det blir ju sedan ännu värre när ni svenskar gläds med oss och önskar oss väl. Riktigt så där storebror och lillasyster då det är som värst, ur vår synvinkel alltså…

– Det här gäller musik också. Jag hejar alltid på de sämsta låtarna i Melodifestivalen för att Finland ska ha en chans.

Om även populärkulturella blågula succéer stör så kanske jag inte ska strö salt i såren genom att påminna om att Alicia Vikander just vunnit en Oscar…

– Typiskt… Jag kan stoltsera med att Jörn Donner tog emot Oscarn för ”Fanny och Alexander” (svensk film från 1982, reds. anm.) i tiderna med det kortaste talet någonsin. Han tackade domarna!

Finns det några svenska idrottare som har din respekt? Kan vi se fram emot en del två på bloggen med en dylik lista?

– Det finns faktiskt några. Det kommer en del två, låt oss säga… Snart.

Du gjorde blogguppehåll från augusti till februari. Är det svenskhatet som tvingat fram en comeback?

– Nej. Det är mer min fru, som de facto inte hatar svenskar… Jag vill framhålla att jag inte hatar svenskar jag heller, jag bara irriterar mig på en hel del av dem.

Slutligen, hur går det i hockey-VM? Och, hur står sig Finland i sommarens EM i fotb… Förlåt, jag glömde för ett ögonblick att ni inte är med där.

– Hörru du! Det är ju EM för damer (U19) i sommar. Senast det begav sig gick vi ju till VM. Jag kunde inte se svenskor där hur långt jag än tittade. Sen förlorade vi alla matcher förstås, men det är för att vi är Finland. I herrarnas ishockey-VM går det väl som vanligt. Ingen skillnad, bara vi slår Sverige!

Fotnot: Sverige vann såväl U19-EM för damer som U21-EM för herrar i fjol. Något Virta ”råkade glömma att nämna” i intervjun. På enligtvirta.blogg.se hittar ni Mikael Virtas blogg om fotboll och livet. I ett inlägg från juni 2015 betitlat ”Jag hatar inte svenskar. Jag bara gillar inte era landslag”, spekulerar Virta i varifrån hans missunnsamhet gentemot idrottande svenskar kommer ifrån.