DELA

Jaana och Maiju är extra taggade

FOTBOLL. Jaana Lyytikäinen och Maiju Ruotsalainen ser lördagens hemmamatch mot FC Honka som en av säsongens höjdpunkter.
– Det är alltid speciellt att möta ett lag där man själv har spelat, säger de.
Jaana Lyytikäinen och Maiju Ruotsalainen spelade tillsammans i Honka i fyra år. På lördag spelar de tillsammans mot sitt gamla lag.
– Jag är alltid extra laddad när jag möter mitt gamla lag. Det är speciellt på ett bra sätt, säger Ruotsalainen.
Lyytikäinen håller med.
– Det är en extra krydda att möta Honka. Det är de här matcherna man ser fram emot mest.
Lyytikäinen och Ruotsalainen känner flera av Honkas spelare sedan tidigare. Samtidigt vet de att laget plockat in en del nya unga spelare den här säsongen.
– Men de har samma tränare nu som när vi spelade där, Marko Saloranta, så de följer säkert samma spelidé som tidigare.

Stora siffror
Lyytikäinen och Ruotsalainen tror att Honka bjuder ÅU på hårt motstånd.
– Många lag spelar 4-4-2 eller 4-3-3. Honka brukar spela med ett diamantformat mittfält. Det gör det svårare att spela mot dem.
De har vunnit med stora siffror men också förlorat med stora siffror i år. Vad säger ni om deras resultat?
– Att resultaten är så varierande beror kanske på att de har ett så ungt lag. När vi spelade där pratade vi mycket om att Honka var ett lag med en vinnarkultur. Deras unga spelare har inte fått en sådan kultur ännu, kanske det är därför de förlorat med så stora siffror ibland, säger Ruotsalainen.
– Samtidigt har de riktigt bra spelare, egentligen på alla positioner. Därför kan de vinna med stora siffror också, säger Lyytikäinen.
Är det någon spelare ni ska se upp med extra mycket på lördag?
Sini Vehviläinen. Hon gör mycket mål och är alltid farlig.

Spelfördelare
Lyytikäinen och Ruotsalainen är viktiga kuggar i Åland Uniteds anfallsspel. Från sina centrala positioner på mittfältet respektive i anfallet är det ofta de som tar emot bollarna och fördelar dem vidare ut på kanterna.
– Vi har nästan samma uppgift och ska spela ganska likadant. Vi ska fungera som spelfördelare.
Senast mot Nice Futis (en match som Åland United vann med 2–1) visade tjejerna att samspelet dem emellan fungerar lysande. Lyytikäinen passade fram Ruotsalainen till vad som kom att bli det matchavgörande målet.
– Jag vet hur Maiju rör sig och var hon vill ha bollen. Det vet jag sedan tiden i Honka, säger Lyytikäinen.

Bra energi
Inför lördagens match ligger Åland United trea i tabellen. Ruotsalainen anslöt till laget för bara några veckor sedan och hon tycker att ÅU har något bra på gång.
– Det är en bra energi i laget. Laget är väldigt annorlunda mot i fjol i och med att vi förlorat tongivande spelare som Eveliina Kohvakka, Jannica Tjeder och Elin Nilsen, men jag tycker att de spelare som finns kvar och de nya spelarna har gjort ett bra jobb med att ta över deras roller.
Lyytikäinen, som varit given i ÅU:s startelva hela säsongen, säger att laget allt mer hittar det spel man söker.
– Vi behöver hitta varandra bättre på planen men vi är på väg åt rätt håll.
– Och jag tycker att Åland United är ett mer spelande lag i år än i fjol. Ibland blir det till och med ett problem. Vi försöker spela för mycket i stället för att komma till avslut, tillägger Ruotsalainen.

Aldrig nöjda
Inför lördagens match hoppas tjejerna förstås på vinst. Men som inför alla andra Åland United-matcher den här säsongen är tre poäng inte allt man vill uppnå. Man vill även hitta det spel man pratar om på träning efter träning och man vill få det att löpa perfekt.
– Ibland kanske vi lägger ribban lite för högt. Det är inte så ofta alla spelar perfekt. Det händer kanske bara någon gång per säsong. Vi borde kanske vara nöjdare och gladare för det vi gör bra och för att vi vinner, säger Lyytikäinen.
– Men så var det i Honka också. När man är det vinnande laget är ingenting bra nog, säger Ruotsalainen.

Text och foto: Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax