DELA

Inget allsvenskan för JIK

VOLLEYBOLL. Jomala IK:s damer gjorde sin plikt och vann stabilt hemma i Vikingahallen mot Rissne i söndags kväll. Förhoppningen var att vinsten skulle räcka till en allsvensk plats.

Sista matchen för säsongen började tveksamt från alla håll och kanter för hemmalaget. Många missar gav Rissne ledningen och deras Erica Lindström var inte blyg att rycka till sig en flerpoängsledning framme vid nät. Vändningen kom halvvägs in i första set då JIK tog en behövlig timeout.

Övertygade
– Jag sa att vi var tvugna att börja spela smartare och i resten av matchen var vi mycket tryggare i vårt spel, säger spelande tränare Pia Saku efter matchen.
Metodiskt började JIK arbeta ikapp. En lång rysarboll gav jubel från publiken och JIK hade jobbat upp sig till 21–21. Därefter dominerade JIK och vann första set med 25–21 efter en bra serve från Cecilia Söderlund som Rissne inte klarade att ta hand om.
Den stora skillnaden mellan lagen var JIK:s Sandra Ekström och Pia Saku som hade ett fint samarbete genom hela matchen. Ekström la upp och Saku smashade. Lagen följdes ganska tajt åt i andra set men JIK var bättre när det gällde och vann andra set med 25–22.
Även tredje setet vann hemmalaget med betryggande 25–21 och 3–0 segern var ett faktum.

Sex set
JIK var tvungna att ta in sex set för att ta sig förbi tabelltvåan Uppsala och knipa en plats i allsvenskan. I några förväntningsfulla minuter höll alla tummarna medan resultatet inväntades. Men Uppsala vann hemma mot Bromma. JIK fick nöja sig med en tredjeplats.
– Vi var väl lite inställda på att Uppsala skulle vinna så det var inte helt oväntat, säger Saku efter beskedet.
Nu väntar istället en omgång i vårettan som kan leda hela vägen in i elitserien om laget tar sig till Final Four.
– Vi ska träna en vecka till nu, ha lite ledigt och sen satsa helt på att komma till final, avslutar Saku.


PIA NORRMÈN