Ingen rolig hemmapremiär för IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn förlorade gårdagens hemmapremiär på WHA mot VPS med klara 0–3.
– Vi spelar för naivt och för håglöst, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski efter matchen.

IFK Mariehamn inledde gårdagens match bra. I den 4:e minuten fick Mikko Paatelainen med sig en frispark då han föll strax utanför VPS straffområde. Den drygt 1500 personer stora publiken såg Petteri Forsell kliva fram till bollen och många hoppades nog att frisparksspecialisten skulle upprepa bedriften från förra veckans Intermatch då han gjorde mål just på frispark.
Men Forsell lyckades inte. Frisparken gick i muren.
I den 11:e minuten fick han ytterligare en chans. Paatelainen fälldes igen strax utanför straffområdet, nu en aning längre till vänster än förra gången. Forsell fick på ett bra skott men missade målburen med några förargliga centimeter.
– De första femton minuterna är godkända. Efter det spelar vi för naivt och håglöst, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Dåligt tacklingsspel
Runt den 20:e minuten tog VPS sig in i matchen på allvar. Samtidigt som IFK inte lyckades med varken tacklingsspel eller passningsspel etablerade VPS mer och mer press på IFK:s planhalva.
I den 32:a minuten satte man också matchens första mål. Jussi Äijälä tog hand om en frispark tio meter utanför IFK:s straffområde och en framrusande Pekka Kainu hade bara att sätta pannan till när inlägget kom perfekt in i boxen.
– Vi står fel när de gör sitt första mål. Sedan knäcks vi av deras första mål. Det ska vi inte göra. Får man ett mål emot sig ska man höja ribban och kämpa mer istället, säger Lyyski.
Fler mål blev det inte i första halvlek, men därmed inte sagt att VPS saknade chanser. I den 39:e minuten fick de igen en frispark, på exakt samma ställe som tidigare, men nu gick bollen utanför mål. I 41:a minuten blev sedan IFK:s mittback Médoune Gueye bortfintad, men ingen VPS-spelare hann fram på inlägget och lagen gick till pausvila med ställningen 0–1 på resultattavlan.
Andra halvlek blev inte roligare för Grönvitt. Knappt tio minuter in i halvleken tappade man boll på mittfältet, VPS anföll tre mot två och Valtter Laaksonen fick ganska oemotsagd placera bollen i mål otagbart för Gustav Långbacka.
– Vi slutar tackla. Vi tacklade för lite redan mot Inter förra veckan och i dag är tacklingsspelet ännu sämre. Vi måste våga mer, säger Lyyski.
Kort efter 2–0-målet bytte IFK ut Petteri Forsell och Tamás Gruborovics till förmån för Wilhelm Ingves och Ante Simunac. Spelet blev dock inte mycket bättre och i den 85:e minuten satte VPS spiken i kistan genom att göra 3–0. Återigen satte man en frispark och den här gången var det Antonio Inutile som gjorde pinan kort då han slog frisparken direkt i mål.
Innan matchen var slut fick IFK ytterligare en sak att gräma sig åt. Lagkapten Mika Niskala skadade sig med några minuter kvar av matchen och Lyyski var efter matchen orolig för att skadan kunde vara av det allvarligare slaget.
– Det kan vara en gammal vristskada som han slog upp igen. Men det vet vi inte säkert förrän han undersökts ordentligt.

Ber om ursäkt
IFK:s anfallare Mikko Paatelainen var mycket besviken efter matchen.
– Vi kunde inte passa i dag. Kanske vi inte sprang tillräckligt mycket och att det berodde på det.
Samtidigt tycker han att VPS försvarade sig väl under hela matchen.
– Vi behöver slå mer crossbollar och få fler bollar förbi deras försvarslinje in i boxen. I dag lyckas vi inte producera några målchanser.
Paatelainen menar att IFK kan bättre än vad man visade på WHA under gårdagskvällen.
– Jag ber om ursäkt till publiken. Vi kan göra väldigt mycket bättre ifrån oss, vi är egentligen inte så dåliga som vi är i dag.

I kväll visar Åland 24 höjdpunkterna från matchen. Spelare och tränare intervjuas och Daniel ”Ahna” Norrmén ger sin analys av matchen. Missa inte det.