DELA

Ingen dragracingtävling i år

MOTOR. Den ekonomiska risken är för stor.
Därför blir det ingen dragracingtävling på flygfältet i år
– Inte känns det bra, men vi kan inte sätta oss i den situationen, säger Elof ”Loffe” Johns, ordförande i Ålands motorklubb.
Förra året firade ÅMK 50 år med en stor dragracingfest på flygfältet. Då höll tävlingen på att regna bort – och föreningen vill inte riskera något liknande nu. Därför ställs de planerade tävlingarna i år in.
– Vi måste få in sponsorer. Vi har sökt det, men fått nej. Det är en sport som är väderkänslig och om vi går in med 10.000 euro i en sådan tävling och det börjar regna har vi blåst de pengarna. Styrelsen anser att vi inte kan ta en sådan risk, säger Elof ”Loffe” Johns, ordförande i ÅMK.


”Bedrövligt”
Föreningen kallar nu till ett möte onsdag den 14 augusti i Vikinghallen i Jomala för att se hur intresset ser ut bland folk vad gäller att jobba med dragracing- och streetracingtävlingar 2014. Flygfältet funkade bra förra året – men med en egen anläggning skulle det vara ännu lättare att anordna tävlingar, menar ”Loffe”.
– Det finns ett otroligt motorintresse här på Åland och att vi är de enda som inte har en föreningsanläggning är bedrövligt.
Fredrik Fredlund, som utsetts till Finlands bäste dragracingförare, lider med sina åländska dragracingkollegor som nu går miste om en tävling på hemmaplan.
– Det är givetvis beklagligt för de som håller sig på en lägre nivå. Det är en chans för dem att köra här hemma och visa upp sig.


”Väldigt framgångsrika”
Han tycker liksom ”Loffe” att ÅMK borde ha en anläggning.
– Ålänningar har överlag varit väldigt framgångsrika inom dragracing, om du jämför med övriga Skandinavien. Men jag, som har tillhört topp-3 i Europa sedan 2008, har inget ställe att träna på. Man skulle kunna resa bort och träna, men det är otroligt dyrt och blir svårt när man har ett jobb att sköta.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax