DELA

Inga ÅU-spelare klara för nästa säsong

FOTBOLL. Samtliga spelarkontrakt i Åland United går ut det här året. Och med bara drygt en månad kvar av ligasäsongen har Åland United inga spelare signade för nästa säsong.
– Jag tycker att vi ligger tidsmässigt i fas angående spelarkontrakten, säger Åland Uniteds ordförande Bo-Erik Sandell.
Aldrig förr har det gått så bra för Åland United som det gör den här säsongen, och det ska mycket till om inte ligaguldet i år går till klubben.
Vinner de ligan betyder det att ÅU spelar i UEFA Women’s Champions Leauge nästa höst. Men frågan är om klubben i så fall gör det med samma laguppställning som den här säsongen, eftersom samtliga spelares kontrakt löper ut när årets liga är färdigspelad.
– Vi började prata med spelarna om förlängning för länge sedan, men inget är klart. Och i stor sett alla spelarna som vi har nu kommer att bli erbjudna nya kontrakt. Men sen är ju allt en förhandlingsfråga, säger Dan Sjöblom, som har hand om spelarkontrakten i klubben.
Han menar att spelarna själva vill avvakta med sitt beslut. Att de vill vänta på besked om vem som blir ny tränare innan de bestämmer sig. Flera spelare väntar också in i det sista innan de skriver på i fall att andra klubbar kommer med bättre erbjudanden.

Är inte orolig
Men någon oro för att klubben är sent ute med att få klart med spelare tycker Sjöblom inte det finns fog för.
– Det är inget alarmerande att vi inte har några spelare klara än utan så här är det i damfotboll. I fjol kontrakterades flera av spelarna så sent som i januari, säger han.
ÅU:s assisterande tränare Mikael Virta däremot är av en annan åsikt.
– För varje seriös klubb som vill framåt och vara med där uppe i toppen är det önskvärt att så här års ha klart med flera spelare inför den kommande säsongen, säger han.
– Han lyfter till exempel fram Nice Futis som redan nu har sju spelare kontrakterade för nästa säsong samt en tränare.

Ny tränare på gång
Men det är inte bara spelare som just nu saknas till nästa säsong. Att ÅU:s huvudtränare Robert Dahlin inte får förnyat kontrakt är redan sedan tidigare känt, och jakten på en ny tränare är därför i full gång.
– Vårt huvudsakliga fokus just nu är att hitta en ny huvudtränare, säger ÅU:s ordförande Bo-Erik Sandell.
Han vill dock inte kommentera desto mer hur sökandet går. Sjöblom däremot tror att klubben kan ha en ny tränare i början av oktober. Huruvida Virta fortsätter i ÅU är heller inte klart.
Mikael Virta, vill du fortsätta?
– Jag vill fortsätta att vara fotbollstränare, men i vilken klubb vet jag inte. Vi har inte diskuterat än vad det bli och jag har ett kontrakt som i så fall måste omförhandlas, säger han.

MARIA NYKVIST