DELA

IFK:s ”HJK-tvillingar” ska strama upp Grönvitts defensiv

FOTBOLL. En sprudlande offensiv ska säkra IFK Mariehamns målproduktion framåt.
Men för att klubbens medaljdrömmar ska kunna realiseras måste defensiven stramas upp.
”HJK-tvillingarna” Duarte Tammilehto och David Ramadingaye ska tuffa till Grönvitt på den centrala mittfältet.
– För mig är en 1–0-seger optimalt. Då vet jag att vi har gjort vårt jobb bakåt, säger Tammilehto.
Vi träffas i centrala Mariehamn strax före lunch.
Duarte Tammilehto och David Ramadingaye har nyss vaknat. Förmiddagen har varit träningsfri.
– Vi har kört ganska hårt på slutet med dubbla pass om dagarna, så det gäller att passa på när man kan sova ut, säger en yrvaken David Ramadingaye.
Duarte och David känner varandra sedan ungdomsåren i HJK. När Duarte blev varse om IFK Mariehamns intresse i februari ringde han sin gamla polare för att höra vilken typ av klubb det var som ville ha hans tjänster.
– David sa att allt funkade väldigt bra här, och de intrycken jag fick från det samtalet var avgörande för att jag skulle skriva på, säger Duarte Tammilehto.
Under åren i HJK:s ungdomsakademi spelade Tammilehto och Ramadingaye tillsammans på mittfältet.


”Minns knappt HJK:s spel”
Nu är tanken att duon ska husera centralt på banan hos IFK som ”sittande” mittfältare i tränare Pekka Lyyskis 4–2–3–1-uppställning och fylla luckorna efter flyktade Pekka Lagerblom och Patrick Byskata. Men hur stor fördel de båda har av att de känner varandra sedan tidigare låter de vara osagt.
– Jag minns knappt på vilket sätt vi spelade i HJK, säger Duarte och skrattar.
– Klart att det är bra att veta hur den andre tänker, men fotboll är ett lagspel. Det gäller att alla lagdelar fungerar tillsammans, säger David.
Och just lagets samarbete och spelarnas gemensamma ansvar ute på banan är något de båda trycker på inför säsongsöppningen mot VPS på söndag.
Allra helst försvarsspelet som IFK Mariehamn hade stora problem med under fjolårssäsongen. Trots fjärdeplatsen i ligan var det bara hopplösa jumbon JJK (64) som släppte in fler mål än ålänningarna (62) över 33 ligaomgångar 2013.
Även den här säsongen är Grönvitt framtungt med offensiv spets i spelare som Luis Solignac, Petteri Forsell, Josef Ibrahim, Bernardo Ribeiro och Diego Assis.
– Man måste vara medveten om att det inte bara handlar om försvarsspelarna och målvakten i ett lags defensiv. När vi försvarar ska hela laget hjälpa till. Som defensiv mittfältare gäller det att prata mycket för att styra hur våra offensiva spelare spelar i försvarsspelet, säger Duarte.
– Det gäller att ropa vart de ska springa och hur de skärma av vissa spelare så att man styr motståndarna i en viss riktning. Hittills har vi varit upp och ner på försäsongen. Vi måste fortsätta jobba hårt för att sätta defensiven, allting utgår därifrån, säger David.


”Är något av en skitstövel”
De båda 24-åringarna (David är född i september 1989, Duarte i februari 1990 och båda mäter 177 centimeter i strumplästen) säger sig gilla att göra sig hörda på planen, snacka och styra spelet. Men det finns ytterligare ett spelmässigt signum som går som en rät linje mellan mittfältarna.
– Jag kan vara något av en skitstövel på planen, säger David och skrattar.
– Jag gillar att spela fysiskt och det har blivit en del gula och röda kort genom åren. Men jag har lugnat ner mig.
Duarte:
– Min debutsäsong i ligan hade jag elva gula och två röda kort. Jag tror att det är rekord. När jag kommer till nya lag säger spelarna till mig att de minns mig som riktigt jobbig att spela mot. Men även jag har tonat ner det spelet med åren.
Vad betyder det att ha en gammal kompis när man kommer till ett nytt lag?
– Vi gick olika vägar efter tiden i HJK och då höll vi inte så mycket kontakt, men så fort vi båda kom hit så återupptog vi den. Det var som om vi hade träffats förra veckan. Vi tog vid där vi slutade hänga i Helsingfors, säger Duarte.
– Fotbollsvärlden är ju sån, man träffar hela tiden nya människor och det är inte alltid lätt att hålla kontakt. Men det känns bra att ha en kompis att ha saker att göra med. Jag tror Duarte skulle tycka det vore trist här utan mig. Han blir lite sur om jag gör något annat än att hänga med honom, säger David och skrattar.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax