DELA

IFK – welcome to HELLsinki

FOTBOLL. Ingen vinst på elva försök i Helsingfors.
IFK Mariehamn vill bryta traditionen borta mot HJK.
– Nog är vi sugna på att vinna, säger tränaren Pekka Lyyski.

I kväll gästar IFK Mariehamn Sonera Stadium.
HJK på bortaplan är, sett till statistiken, ett riktigt mardrömsmotstånd för Grönvitt. På elva försök har det blivit sju förluster och fyra matcher har slutat oavgjort.
– HJK har varit Finlands bästa lag, med störst resurser, så länge som vi har varit i ligan. Får man någonting hem med sig därifrån är man nöjd, men nog är vi sugna på att vinna i morgon, säger Pekka Lyyski.
Hur mycket längtar man efter att få knäppa dem i huvudstaden?
– I en lång serie är det viktigt att slå HJK också, och det har andra lag lyckats med i år. I morgon (läs: i dag) är det hoppeligen vår tur.
Det favorittippade laget har underpresterat i jakten på sin sjätte raka ligatitel. Med sex matcher spelade, en fler än IFK, ligger HJK bara en placering och poäng före ålänningarna i tabellen.
– HJK:s spel har inte riktigt suttit ännu, men de är på väg att bli det HJK som alla väntade sig att de skulle bli. Jag hoppas att vi är med och vågar, det är det som är det viktigaste.


Passningsspelet fungerade
Samtidigt kommer Grönvitt stärkta från söndagens drabbning mot MYPA när de lyckades vända och vinna med 2–1.
– Det viktigaste var att vi kunde spela ett bra passningsspel i 60 minuter. Det är det som vi ska ta med och utmana HJK med i morgon, säger Pekka Lyyski.
Och till dagens match räknar IFK Mariehamn med att Jani Lyyski och Tommy Wirtanen, som stod över senaste matchen mot MYPA, ska vara tillbaka i spel.
Men på skadelistan finns fortfarande fyra namn.
Dels de långtidsskadade spelarna Dever Orgill och Josef Ibrahim, och dels Tomas Hradecky och Diego Assis som klubben hoppas få tillbaka i spel inom kort.
– Dever är med och kör lite uppvärmningsövningar med laget och tränar på, så det går framåt, och Josef kommer att vara borta fram till juli, säger naprapaten Kristoffer Weckström och fortsätter:
– Tomas är förhoppningsvis tillbaka i full träning i nästa vecka. Diego är inte riktigt där ännu. Förhoppningsvis är han redo till nästa match mot Inter, men det är inte helt säkert ännu.


Värvat anfallsstjärna
Med skadorna och det tuffa spelprogrammet i åtanke har IFK tagit in Juho Mäkelä på ett korttidsavtal som sträcker sig en vecka in i augusti.
Den 30-årige anfallaren har en bakgrund i just HJK som han vunnit fyra finska mästerskapstitlar med. Han har dessutom vunnit skytteligan två gånger och representerat landslaget i åtta matcher.
Mäkelä kommer närmast från St Gallen i den schweiziska superligan, och IFK Mariehamn hoppas få honom spelklar redan till dagens match.
– Juho blir en bra ersättare för Dever under den tid Dever återkommer i matchform, säger klubbdirektören Peter Mattsson i ett pressmeddelande.

Och här är IFK:s startelva:

Simon Nurme – Tommy Wirtanen, Bobbie Friberg da Cruz, Jani Lyyski, Albin Granlund – Duarte Tammilehto, Patrick Byskata – Amos Ekhalie, Bernardo Ribeiro, Petteri Forsell – Luis Solignac.

På bänken: Otso Virtanen, Rezgar Amani, Roger Thompson, David Ramadingaye, Robin Östlind, Robin Sid, Erik Lundberg.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax