DELA

IFK vidare i cupen efter 3–0-seger

FINSKA CUPEN
SOMERON VOIMAT 0
IFK MARIEHAMN 3

FOTBOLL. IFK Mariehamn vann i dag sextondelsfinalen i Finska cupen över division II-laget Someron Voimat på bortaplan. Matchen slutade 3–0 till IFK efter två mål av Sasha Anttilainen och ett av Mikko Paatelainen (bilden).

Ett skadedrabbat IFK Mariehamn ställde upp med en annan startelva än den vi blivit vana att se då man i onsdags mötte SoVo i Finska cupen. Willis Ochieng stod i mål. Backlinjen från höger utgjordes av Johannes Nordström, Médoune Gueye, Dmytro Voloshyn och Patrik Rikama. Mittfältet från höger bestod av Amos Ekhalie, Mika Niskala, Tamás Gruborovics och Marcus Olofsson. På topp spelade Petteri Forsell och Sasha Anttilainen.
Första halvlek blev mållös. IFK kom till några chanser men allt som oftast lyckades SoVo bryta Grönvitts försök till uppspel.
– De spelade ett moget försvarsspel vilket de också visat i serien. Vi brottades mycket med det i första halvlek. Det var svårt för oss att bygga vårt spel när de hade många under bollen, säger tränare Pekka Lyyski.


Många målchanser
I andra halvlek gjorde IFK några positionsändringar. Man bytte ut Gueye mot Mate Dujilo och Ekhalie mot Mikko Paatelainen. Paatelainen fick ta Forsells plats i anfallet och Forsell flyttades ner på mittfältet.
– Det blev mer löpningar då samtidigt som SoVo tröttnade allt mer eftersom. Det uppstod mer ytor när de blev trötta i sin sidledsförflyttning, berättar Lyyski.
Snart avlöste också målchanserna varandra. Först att näta för IFK blev Anttilainen, ungefär tjugo minuter in i andra halvlek. Forsell kastade ett långt inkast, Dujilo skarvnickade och Anttilainen öppnade sitt målkontot i Finska cupen.
Även 2–0-målet gjordes av Anttilainen på pass av Forsell. 3–0 signerades Mikko Paatelainen.
SoVo i sin tur kom bara till ett par halvchanser.
– Bland annat hade de ett långskott förbi stolpen, inga heta chanser. Men det var ett bättre division II-lag än det förra vi mötte, säger Lyyski och syftar på Pallo IIrot som man besegrade med 1–0 i förra omgången.


Nöjd med avancemang
Nu väntar en vilodag för IFK i morgon. På fredag tränar man igen och redan på söndag är det ligamatch mot AC Oulu i Uleåborg.
– Nu är jag mest intresserad av hur skadeläget ser ut inför den matchen. Hur det är med Ekhiabhi Okodugha, Ante Simunac och Wilhelm Ingves. Vi fick i alla fall inga nya skador under den här matchen så det var bra, säger Lyyski.
Är du nöjd med ert spel mot SoVo då?
– Jag är nöjd med att vi gått vidare och att det ser ut som att vi hinner till båten nu. Det är jag mest nöjd med.

På fredag lottas sjätte omgången av Finska Cupen. Då avgörs vilket lag IFK möter näst.

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax
tfn 528 462