IFK vann med 2-0

FOTBOLL. IFK Mariehamn vann matchen mot Haka med 2–0 i kväll. Toni Lehtinen gjorde ledningsmålet och Kristian Kojola gjorde andra målet.

– En svår match där vi inte riktigt fick passningsspelet att stämma vilket ledde till att vi fick kriga istället. Jag tycker vi gjorde det bra, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.

Haka var bättre i första halvlek men lyckades inte göra något mål. Samtidigt gjorde deras målvakt Markus Koljander en riktig tavla när han tog emot en passning och blev av med bollen till Toni Lehtinen, som av respekt till sitt gamla lag inte firade 1–0 målet han gjorde. I 62:a minuten gjorde Kristian Kojola 2-0 då han nickade en frispark slagen av Petteri Forsell i mål.

IFK:s tränare Pekka Lyyski kommenterar fredagens match såhär:
– En svår match där vi inte riktigt fick passningsspelet att stämma vilket ledde till att vi fick kriga istället. Jag tycker vi gjorde det bra. Vi försvarade kompakt med hela laget och försvaret blev bättre och bättre ju längre matchen led.
Tre nyförvärv från Tampere United debuterade i IFK i fredags och Lyyski tycker de skötte sig väl.
– Alla såg att (Kristian) Kojola var strålande. Jarkko (Värttö) skötte sig också fint, han hade lite problem med positionerna i början men vi rättade till det till andra halvlek. Jonas Emet gjorde ett mycket bra inhopp.
Mot Haka fortsatte Lyyski på inslagen väg med tidiga byten. I halvtid bytte han ut Amos Ekhalie mot Jonas Emet, i 55:e minuten Toni Lehtinen mot Wilhelm Ingves och i 74:e Sebastian Strandvall mot Ekhiabhi Okodugha.
– Toni har spelat hela matchen i alla matcher och jag ville inte att han skulle behöva få kramp, det var ett försiktighetsbyte som vi hade diskuterat i förväg. De övriga bytena gjorde jag för att förbättra spelet.
Du bytte in en offensiv spelare (Okodugha) trots att ni ledde med 2–0.
– Ja, inte ville jag backa hem ändå. Nu blev det ändå lite stressigt de sista fem minuterna. Jag ville undvika den paniken framför vårt eget mål så länge det gick.

IFK leder nu Tipsligan, med bättre målskillnad än JJK som har lika många, sju, poäng.

Så spelade IFK: Gustav Långbacka – Allan Olesen, Kristian Kojola, Fernando de Abreu, Jarkko Värttö – Sebastian Strandvall (Ekhiabhi Okodugha) 74′, Hendrik Helmke, Amos Ekhalie (Jonas Emet) 46′, Petteri Forsell – Toni Lehtinen (Wilhelm Ingves) 55′, Aleksei Kangaskolkka.