IFK till cupfinal – möter serieledaren

FOTBOLL. IFK Mariehamn har kvalificerat sig för ytterligare en nationell cupfinal, den andra i klubbens historia.
Det efter att ha vänt underläge borta mot VPS.

Det var hemmalaget VPS som gjorde matchens första mål, i den 22:a minuten genom Alain Ebwelle. Den 23-årige kameruniern, med ett förflutet i Barcelonas ungdomsorganisation, utnyttjade ett passivt IFK-försvar då han – felvänd mot målet – vände upp, drev inåt i banan och avslutade distinkt.
1-1 skulle komma tolv minuter senare. Från sin vänsterkant vände IFK:s Robin Sid, för dagen vänsterytter, in i banan och spelade snett inåt bakåt mot lagkapten Daniel ”Daja” Sjölund, som tog emot innan han avslutade med vänstern från en position utanför straffområdet.
Fem minuter senare hade IFK fullbordat vändningen när nämnde Robin Sid skickade in ett inlägg, mot en framstormande Hampus Lönn, som slutligen letade sig in i mål.
IFK avgjorde sedan matchen fem minuter från slutet genom att göra 3-1. Målet kom på en fast situation, sedan vänsterbacken Dylan Murnane hittat inbytte mittbacken Tarik Hamza på huvudet med en offensiv frispark.
Segern innebär att IFK är klart för final i Finlands cup. I finalen, som kommer att spelas någon gång mellan 14-16 juni, ställs man mot serieledande Ilves – som i sin tur slog KPV i sin semifinal med 3-2, efter att ha vänt underläge 0-2.
IFK har tidigare spelat en nationell cupfinal. Det var 2015 och då besegrade man FC Inter med 2-1 i Valkeakoski. Vinnaren av cupen premieras inte bara med prispengar utan också en plats i Europa League-kvalet 2020-2021.
Sedan tidigare har Åland United kvalificerat sig för final i damernas upplaga av Finlands cup, som spelas på Telia 5G-arenan i Helsingfors fredagen den 7 juni. Således har de åländska fotbollssupportrarna två cupfinaler att se fram emot i början av sommaren.