DELA

IFK spelar om fjärdeplatsen

FOTBOLL. Bäst fyra, sämst sexa. IFK Mariehamn avslutar sin säsong på lördag och har seger i sikte.
– Jag hoppas folk kommer och tittar och ser oss knipa fjärdeplatsen, säger tränaren Pekka Lyyski.
Tolv matcher utan förlust och ett jättekliv uppåt i tabellen är facit för IFK Mariehamn. Hittills. För att fullborda verket vill laget hålla sviten även i säsongsavslutningen mot VPS från Vasa hemma på Wiklöf Holding Arena i morgon.
– Vi spelade bra borta mot VPS (seger 3–1, reds anm.) och som i Valkeakoski har de en stor plan som gör att vi spelar bredare. Vi ska försöka göra det även på WHA och få passningsspelet att fungera. Det är lite nackdel för IFK att spela på mindre plan när vi är i så bra form, säger Pekka Lyyski.
Förutsättningarna för de bägge lagen är ungefär likadana. Båda har två matcher i benen från veckan som gått och båda har en högre placering i tabellen att kriga om.
– Vi flög hem från vår bortamatch i onsdags medan VPS reste hem med buss hela dagen, det är kanske lite till vår fördel liksom att vi har hemmaplan nu, säger Lyyski och fortsätter:
– Jag hoppas vi orkar den här matchen också utan att förlora. Vi vill bibehålla femte platsen, minst. Ännu roligare om vi kommer fyra förstås.

Svårslaget IFK
Sämst sexa blir laget vid en eventuell förlust och fjärde platsen hänger även på hur de andra lagen spelar.
– Klubbens målsättning var en 4-8:e plats och det har vi uppnått det här året.
Med några poäng med sig från tidigare, hade IFK kunnat aspirera om en ännu högre tabellplacering. Men det är något Pekka Lyyski inte tänker på.
– Det är onödigt att bekymra sig om vårsäsongen. Ligan består av 26 omgångar och det är dumt att se bakåt på hur man kunde gjort si eller så.
Med den ursprungliga målsättningen klar, är det nu den nya om att inte förlora mer den här säsongen som ska nås.
– Klart man vill bibehålla sviten på 13 matcher. Det blir ett svårslaget rekord inom IFK, oavsett hur det går mot VPS. Det finns motivation inom laget och vi ska göra vårt yttersta.

Fina spelare
Han säger att killarna är i bra fysiskt skick och att det i mittfältslinjen, där slitaget är som störst, finns många spelare att välja mellan. Det är bara baklårsskadade Mika Niskala och Mats Gustafsson som saknas.
– Mats tänjde ut ledbandet i knät i träningen innan vi mötte Haka. Det var en helt harmlös kollision, men tar det fel på knät sliter det lätt på ledbandet och han måste vila två, tre veckor.
Lyyski hoppas naturligtvis på stor uppslutning på läktarna i morgondagens match.
Thomas Nygård är tillbaka i VPS, en stor och en rolig anfallare. Och så har de ju (Henri) Sillanpää som provspelade i Skottland. Det finns vissa fina spelare i VPS, men det finns ännu finare i IFK. Så jag hoppas folk kommer och tittar och ser oss knipa fjärdeplatsen, säger han.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax