DELA

IFK spelar för final i Finska cupen

FOTBOLL. IFK Mariehamn tar sig i kväll an HJK i semifinalen i Finska cupen i Helsingfors.
Och med ett kraftigt decimerat lag ska de försöka vinna över HJK för första gången.
– Gör vi rätt saker och minimerar misstagen som straffade oss sist tror jag att chansen är 50-50, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

IFK Mariehamn är en match i från att spela final i Finska cupen där en plats i UEFA-cupen och 25.000 euro står på spel. Men för att komma dit väntar HJK i semin på Finnair Stadium i Helsingfors i kväll. HJK som bara under 2000-talet tagit hem cupen fyra gånger.
– Vi har aldrig vunnit mot HJK men någon gång ska bli den första. Gör vi rätt saker och minimerar misstagen som straffade oss sist tror jag att chansen är 50-50. Jag räknar med att vi har alla möjligheter att vinna eftersom vi har tron på det vi gör, säger Lyyski.
Och trots den snöpliga förlusten mot Haka i söndags där IFK tappade 2-1-överläge till förlust 2-3 är det ett laddat lag som tar sig an HJK.
– Träningen har gått förvånansvärt bra den här veckan trots att förlusten tog hårt. Efter den fina arbetsinsatsen från killarna är det klart att det grämer lite, men nu ser vi fram emot den här veckans matcher, säger Lyyski.


Ska spela annorlunda
IFK mötte HJK senast i slutet av maj. Då slutade det med förlust 1–2 hemma på Wiklöf Holding Arena.
– Vi vet att de kommer att ställa upp med sitt bästa lag. Och vi vet att och de kommer att spela 4-4-2 med breda kantspelare och söka en-mot-en-situationer. Och från vår sidan är en sak definitivt klar och det är att vi inte ska spela mot HJK som vi gjorde hemma i den första halvleken när vi förlorade. Vi får inte tillåta dem att ha för mycket bollinnehav utan i stället ska vi försöka ha mer innehav, vi ska fokusera på raka anfall och vi ska pressa uppåt, säger Lyyski.


Täta matcher
Men laget IFK har med sig till Helsingfors är decimerat. Sebastian Strandvall får inte spela eftersom han redan representerat sitt förra lag Haka i årets cup. Inte heller finns Wilhelm Ingves, som skadade sig i cup-kvartsfinalen, med eller Mate Dujilo och Jimmy Sundman som båda skadade sig i helgen. Johannes Nordström är också borta eftersom han är på landslagsuppdrag med U 17.
Mikko Paatelainen, Ekhiahbi Okodugha och Johan Carlsson gick däremot för fullt på gårdagens träning och ska vara i skick att spela. Likaså Sasha Anttilainen trots att han efter smällen i matchen i söndags inte har kunnat vara med på IFK:s ordinarie träningar.
– Att flera är borta innebär att jag kanske bara har ett och på någon position max två alternativ. Men vi ska spela med den bästa trupp vi får ihop nu när vi har kommit så här långt i cupen, vilket så klart är vad vi önskade oss när vi gav oss in i den. Och killarna tycker att det här är jätteroligt, säger Lyyski.
Att IFK skulle spara spelare till ligamatchen mot JJK som spelas i Jyväskylä är alltså inte aktuellt.
– Kanske att det skulle vara bättre med fler dagar emellan matcherna, men det kommer att finnas tid till att ladda om. Efter matchen i Helsingfors åker vi till fotbollsförbundets anläggning i Eerikkilä för ny uppladdning, säger Lyyski.

Matchen i kväll börjar klockan 19.00.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax